Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Палестина се договориха да усилят сътрудничеството

Снимка: БГНЕС

Външният министър Екатерина Захариева и министърът на външните работи и експатриатите на Палестина Рияд ал Малки подписаха Спогодба за сътрудничество в областта на образованието, науката, културата, младежта и спорта между правителствата на Република България и Палестина.

Работи се и по подписване на споразумение за сътрудничество между търговските камари на двете страни. През 2019 г. българският износ е бил на стойност 800 000 долара, а за първото полугодие на 2020 г. – 400 000 долара.

Министър Захариева увери своя колега, че Палестина е включена като приоритетна страна в Средносрочната програма на България за официална помощ в сферата на образованието за периода 2020-2024 г. Захариева посочи, че до този момент 5000 палестинци са завършили български университети. От своя страна Рияд ал Малки изрази благодарност за подкрепата на България, която подпомага със стипендии палестински студенти в българските университети.

Екатерина Захариева и Рияд ал Малки обсъдиха и Близкоизточния мирен процес. Захариева засвидетелства значението, което България придава на връзките с Палестина и Израел и за намиране на мирно решение на конфликта по между им. „Ние сме приятели и на двете страни. Смятам, че България може да играе важна роля като приятел и на двете“, изтъкна още Захариева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия е недоволна от препоръката Косово да бъде приета за член на ПАСЕ Комитетът по политически въпроси и демокрация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа даде положително становище по кандидатурата на Косово за членство в..

публикувано на 29.03.24 в 10:35

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09