Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българите отказват безусловна подкрепа за Северна Македония по пътя ѝ към ЕС

83.8 % от българските граждани не са съгласни България да подкрепи Република Северна Македония за членство в Европейския съюз без условия, показва национално представително проучване на агенция „Алфа Рисърч“. Допитването е направено с цел да регистрира нагласите на българите относно позицията на България преди започването на преговори на Република Северна Македония с Европейския съюз.

Налице е сериозно влошаване на образа на Северна Македония сред българските граждани, сочи анализът на резултатите. Ако допреди десетина години тя се смяташе за една от най-близките и добросъседски настроени към нас държави на Балканите, в момента едва 21.9% от пълнолетните българи я определят като такава. Двойно повече са хората, които смятат за най-доброжелателна от нашите съседи Румъния (41.5%), следвана от Гърция (37.1%). Третото място, но с доста по-нисък дял (23%),се заема от Турция. 22% смятат за близка и доброжелателна Сърбия и на последно място – с 21.9% се нарежда Северна Македония.

По отношение на основния политически въпрос – каква трябва да е принципната позиция на България относно започването на преговори на Северна Македония за членство в ЕС – общественото мнение е изключително категорично. 83.8% не са съгласни България да подкрепи Република Северна Македония за членство в ЕС, докато не бъде постигнато съгласие относно факти от историческото минало на България. Едва 10.2% от запитаните смятат, че България трябва безусловно да подкрепи югозападната си съседка, въпреки нейното отношение към факти от нашето историческо минало. 5.9% нямат мнение по въпроса.

По основните спорни въпроси, които България поставя и като изисквания пред Северна Македония, за да даде съгласие за началото на преговорите ѝ с ЕС, българското обществено е склонно на компромис - без да се жертва историческото минало, но и без крайно радикални позиции. 

54.1% подкрепят страната ни да признае съвременната македонската идентичност, ако Северна Македония признае, че в началото на ХХ в. огромната част от населението й се самоопределя като българско, а изграждането на нова "македонска национална идентичност“ започва след 1944 г. 29.5% застъпват по-крайната позиция, че България изобщо не бива да признава съществуването на съвременна македонска идентичност, а 6% са на противоположното мнение - за безусловното ѝ признаване.

По отношение на езиковите спорове, 42.4% от анкетираните смятат, че България трябва да признае съществуването на македонски език, но само ако Република Северна Македония признае съответно, че този език е започнал да се създава през 1944 г. на база на западните български диалекти. По-висок е обаче процентът - 45.5 % на онези, които смятат, че страната ни не трябва да признава съществуването на отделен македонски език. 4.5 % са за безусловното му признаване.

Общият извод, който анализаторите от „Алфа Рисърч“ правят е, че българското обществено мнение не споделя претенции или негативизъм към самоопределението на съвременната македонска държава и подкрепя нейния европейски път. Същевременно, то е много негативно настроено към подмяната на исторически факти, манипулативното формиране на антибългарски настроения и на тази база – изостряне на отношенията между двете страни. Макар и да са налице някои по-радикални настроения относно езика и идентичността на гражданите на Северна Македония, мнозинството българи подкрепят намирането на компромис. Много слаба е обаче подкрепата за безусловната „зелена светлина“ пред членство на Северна Македония в ЕС, без да са изчистени ключови спорни въпроси. 

Съставил: Красимир Мартинов


Още от категорията

Ветровит, но относително слънчев понеделник

През нощта над страната ще бъде предимно ясно, в повечето райони и почти тихо. Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2° , в София - около минус 3°. Утре ще е ветровито. Отначало в Дунавската равнина и Горнотракийската низина, а след обяд в..

публикувано на 16.01.22 в 18:05

Проф. Радка Аргирова: Пандемията ще приключи тази година

Пандемията върви към приключване, краят ще бъде още тази година. Това прогнозира за БНТ проф. Радка Аргирова, съветник на премиера Кирил Петков по въпросите на пандемията от Covid-19. "Ще има, може би, още един вариант след Омикрона, след което ще..

публикувано на 16.01.22 в 13:01

Не са отменени зелените сертификати за преболедувалите, учебната година не се удължава

Зелените сертификати въз основа на преболедуване от Covid остават. Това увери във фейсбук здравният министър проф. Асена Сербезова. Тя определи като спекулативни и погрешни появилите се тълкувания за отпадане на този вид сертификати...

публикувано на 15.01.22 в 16:00
Подкасти от БНР
/radiobulgaria/history/list ۚRrM5x 0 ]v.p]v.]v.]v.Xv.]v.Традиции-size:1ڟ[foot]v.]v.8^v.p]v.^v./radiobulgaria/traditions/listqSQ.,ժgBP_Lли^v.^v.8_v.8^v.^v./var/www/html/bnr/app/Modules/News/View/Details/partials/gallery_inner.html п\Μeܽ)елP_v.8_v._v.^v._v.35d367308d7b41296ddb6bfd159a4c618dee3112квૐ_"