Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: България не казва „не” на членството на Северна Македония в ЕС

Снимка: БГНЕС

„Все по-сигурно е, че България ще блокира Северна Македония и тя няма да започне преговори с ЕС”, заявява пред местни медии македонският премиер Зоран Заев, предупреждавайки, че решението може да предизвика нежелани събития в двете държави. Той казва още, че страната му никога не би наложила вето на българския народ.

На свой ред, българският външен министър Екатерина Захариева коментира пред бТВ, че България казва „не” на започването на преговорите с ЕС, а не на членството на Северна Македония в евросъюза. Никой не оспорва правото им да се самоопределят и да наричат езика си както искат, но не сме съгласни това право да се основава на омраза, кражба на история и отричане на България”, коментира тя. „Както са тръгнали, ще започнат да отричат и съществуването на българската нация”, заключи външният ни министър.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 6 юни 2024 г.

В „България днес“ на 6 юни се отправяме към Милано за фестивала „Светът у дома“, чиято цел е взаимното опознаване и диалогът между различните общности на територията на италианския мегаполис. България участва за първи път като единствен представител на..

публикувано на 06.06.24 в 19:00
Росица Матева

6100 кандидати за депутати, от които 1826 жени, ще се борят за доверието на избираталите

На 9 юни избирателите ще имат на разположение общо 9356 машини за гласуване в страната и 245 в чужбина, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева пред бТВ . Тя уточни, че ако по някаква причина в дадена секция..

публикувано на 06.06.24 в 13:28

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 3

В третия брой на предаването ви отвеждаме при българите в Албания, за да поговорим за лектората по български език и за лятното езиково училище, което се организира от няколко години в Тирана и към което интерес проявяват както младежи от български..

публикувано на 06.06.24 в 12:00