Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: България не казва „не” на членството на Северна Македония в ЕС

Снимка: БГНЕС

„Все по-сигурно е, че България ще блокира Северна Македония и тя няма да започне преговори с ЕС”, заявява пред местни медии македонският премиер Зоран Заев, предупреждавайки, че решението може да предизвика нежелани събития в двете държави. Той казва още, че страната му никога не би наложила вето на българския народ.

На свой ред, българският външен министър Екатерина Захариева коментира пред бТВ, че България казва „не” на започването на преговорите с ЕС, а не на членството на Северна Македония в евросъюза. Никой не оспорва правото им да се самоопределят и да наричат езика си както искат, но не сме съгласни това право да се основава на омраза, кражба на история и отричане на България”, коментира тя. „Както са тръгнали, ще започнат да отричат и съществуването на българската нация”, заключи външният ни министър.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14

В Бургас почетоха паметта на загиналите в катастрофа с мигранти полицаи

Полицаи и граждани участваха в Бургас в благотворително пешеходно шествие в памет на двама служители на МВР – Атанас Градев и Йордан Илиев, загинали на пътя. Днес се навършват 2 години откакто автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище в морския..

публикувано на 25.08.24 в 13:41

Родителски организации защитиха Закона за предучилищното и училищното образование

Около 40 родителски организации от цялата страна подкрепиха промените в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняващи пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. Според тях Конституцията позволява ограничаване на..

публикувано на 25.08.24 в 12:22