Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чушкопек и радиоточка – в изложба за техниката през социализма

10
Снимка: Диана Цанкова

Изложбата “Техниката около нас по времето на народната власт” възражда времето, в което социалистическата пропаганда влиза в домовете по радиоточка, музиката се лее от грамофон, а буклите в женските коси застават в трайна форма след пренощуване с тенекиени ролки върху главата.

Пътуващата изложба, разположена в Националния политехнически музей в София, е продължение на предходната, представила техниката у дома през първата половина на ХХ век.Тя е насочена както към по-възрастните хора, които са си служили с изложените уреди, така и към децата, които могат да попълнят популярния някога сред връстниците им лексикон.

Не всичко е било толкова достъпно, колкото днес – разказва Васил Макаринов, уредник в музея. – Например това, че трябва да отидеш някъде, за да купиш даден уред, че няма как да си включиш музика през интернет, а трябва да си купиш ролка със запис, аудиокасетка или плоча, че почти не е имало на разположение климатик. Всичките тези пособия и уреди, които вече може би не се познават толкова, навремето постоянно са съпътствали живота на нашите родители, баби и дядовци.”

Персоналният компютър “Правец 8Д” е сред експонатите, които се очаква да привлекат най-голям интерес.

Един от акцентите в изложбата пада върху дейността на родения през 1925 г. инж. Иван Марангозов – продължава разказа си Васил Макаринов. –В края на 70-те години, заедно със своя екип, той разработва първия български персонален компютър – така познатия на всички “Правец”. Част от изложбата хвърля светлина и върху уредите, използвани в канцелариите в онзи период. Може би най-емблематичен е българският калкулатор “Елка”, който е един от ранните в света, предлагащи функцията коренуване.

Друг любопитен уред е пишещата машина “Марица” – поставили сме я на свободен достъп, за да може всяко дете да пробва как се пише под индиго.

Вече зад витрина показваме електрическата пишеща машина “Хеброс”, както и макети на произвежданите в Ботевград автобуси “Чавдар”.”

Голяма част от представената техника е свързана с кухнята. Тук е разположено уникалното българско изобретение чушкопек, както и произведената през 60-те г. във Варна електрическа печка “Елпром”, тенджерата под налягане, кафемашината за еспресо, кафеварката за шварцкафе. Внимание е отделено също на популярната портативна пералня “Диана” от 70-те г., състояща се от пластмасов леген, електромотор и капак.

Отделна витрина е посветена на удоволствията от консумирането на  българските шоколадови бонбони “Катеричка”, “Радост”, “Рила” и “Сюрприз”, на отпиването на мастика от стъклено шише и на дименето с тютюн от марките “Арда” и “Стюардеса”.

Изложбата представя също уреди за поддържане на добър външен вид – казва Васил Макаринов. – В една от витринита сме изложили например няколко електрически самобръсначки “Харков” украинско производство, навлезли и на българския пазар. Интересни са и уредите, насочени към дамите - вибромасажор, нагревател за много характерните за времето тенекиени ролки, сешоари от Съветския съюз и ГДР.”

Организаторите на изложбата приканват хората, използвали показаната техника, да споделят впечатления и размисли.

“Всеки посетител може да разкаже спомените си от онези години в специално подготвената книжка “Споменик”, която е поставена на изхода – казва уредникът. – На изпращане от изложбата за най-малките пък сме подготвили един макет на трабант, в който да се снимат и да си представят какво е да бъдеш шофьор на тези толкова популярни коли в България и изобщо в целия Източен блок.”

Васил Макаринов уточнява, че техниката от социализма е представена без контекста на времето, затова и тълкуванията за периода могат да направят самите посетители.

Снимки: Диана Цанкова, Facebook /Васил Макаринов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българите почитаме делото на просветителите свети Седмочисленици

На 27 юли Българската православна църква и народ прославят делото на светите Седмочисленици - братята Кирил и Методий и техните ученици свети Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Денят е избран от църквата, защото на 27 юли 916 г. почива големият..

публикувано на 27.07.24 в 07:05

Православните християни в България отбелязват успението на Света Анна

На този ден Българската православна църква почита успението на Анна – светицата, родила Мария, която е бъдещата майка на Исус Христос. Св. Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и..

публикувано на 25.07.24 в 06:05

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51