Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усилват болничния капацитет в областите с най-висок епидемичен натиск

Снимка: БТА

За петте по-натоварени от пандемията областни центъра – София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен, е създадена организация за повишаване на болничния капацитет, както и за включване по места на специализанти. Това е докладвал министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, съобщи БНТ. 

Според Ангелов проблемът с липсата на определени лекарства по аптеките е предизвикан от презапасяване. Той е изтъкнал, че на свободния пазар ще бъдат пуснати допълнително 20 000 опаковки от най-търсените медикаменти. 

На срещата са изказани резерви по отношение на необходимостта от масово тестване. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев то би дало единствено „моментна снимка“, която на другия ден би била различна. 

По отношение на антигенните тестове е изказано мнение, че използването им е подходящо при ограничен ресурс на PCR тестове или при тестване на по-големи колективи от хора.

Премиерът Бойко Борисов е подчертал, че гражданите трябва да продължат да спазват утвърдените принципи – дезинфекция, дистанция и дисциплина.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26