Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сделка или не?

Какво очакват българите на Острова след Брекзит

Атанас Чиков
Снимка: личен архив

Когато през 90-те години на м.в. за пръв път пристига във Великобритания на студентска бригада, толкова му харесва, че решава да потърси начин да се върне обратно и да опита шанса си. Днес Атанас Чиков е един от най-дейните българи на Острова, а желанието му да помага на сънародниците, желаещи да се установят и работят там, се превръща не само в кауза, но и в негова професия.

Така се ражда платформата BGhelp, която има лавинообразен успех. В нея се регистрират десетки хиляди наши сънародници. Обменят се идеи, опит, съвети, всеки се включва, за да помогне както може. Междувременно Атанас създава поредица от ФБ страници на различни теми, свързани с живота в Англия, открива и YouTube канал. Внего той качва видеа на български с препоръки и ценна информация за местната действителност. Атанас става лицензиран миграционен консултант. Твърди, че едва смогва да отговори на всички запитвания, защото проблемите, с които се сблъскват българите след Брекзит не са никак малко.

Над 200 хиляди българи живеят на Острова. Според Атанас голяма част от тях пристигат, за да поработят няколко години, да съберат средства и да се върнат обратно в родината. Някои откриват успешни бизнеси или стабилна работа и решават да останат завинаги. Хората съвестно работят и си плащат данъците, от което печели Обединеното кралство. Но заради неразбории и липса на информация покрай Брекзит, мнозина се сблъскват с почти непреодолими административни пречки:

Проблемите са доста, казва Атанас. Около коронавируса някои ходят на работа, други работят от вкъщи. Но наемите са високи. И ако в даден момент останеш без работа, как да го плащаш? Или спънките с уреждането на документите, за да останеш на работа след Брекзит. Повечето българи си взеха новите статути, но други имат сериозни административни проблеми. На дневен ред са и усложненията при пътуванията и личните карти, чийто срок изтича, а ти не можеш да се върнеш в България, за да ги подновиш.“

Но най-сериозните опасения са свързани с несигурността покрай Брекзит – ще има ли сделка или не! Българите се притесняват как това ще се отрази на курса на паунда. „Много от тях обръщат заплатите си в евро и ги пращат в родината на близките. Но ако няма сделка и паундът падне под едно евро, това сериозно ще ги „удари по джоба“ - категоричен е Атанас. Има и неяснота за хода на английската икономика и рискът цели сектори да бъдат сериозно засегнати. Като хотелиерството и ресторантьорството, например, където работят между 10-15% от българите в Обединеното кралство. С една дума, животът в странство не е лек. Но си има и своите предимства. А на въпроса лесно ли се интегрират сънародниците ни, получихме нееднозначен отговор:

Не смятам. Тук начинът на живот, на разбиране е различен. Повечето ни сънародници живеят дълги години тук и продължават да се срещат само с българи, посещават само български заведения, купуват си българска храна от тукашни магазини. Аз самият от 21 години съм на Острова, но рядко се събирам с англичани, освен по работа. Просто е въпрос на манталитет. Ние сме южняци, по-темпераментнисме. Начинът ни на забавление е по-скоро като този на испанците, на гърците - да седнеш на маса, да хапнеш, да има мезе, да слушаш музика…Просто Англия е идеално място да направиш бизнес, да събереш пари и после, ако решиш, да се върнеш“ – каза в заключение Атанас Чиков.

Снимки: личен архив - Атанас Чиков

Още от категорията

Антарктида и нейните невидими обитатели провокират интереса на младите български учени

Антарктика вдъхновява множество географски открития в миналото, включително търсенето на митичната  Непознатата южна земя /Тера аустралис инкогнита/. Антарктика всъщност се нарича регион, обхващащ  континента Антарктида  и водите и островните..

публикувано на 25.05.22 в 11:59

При над 82 000 заразени ваксинирането срещу Covid е в застой

100 са новите случаи на Covid в страната за последните 24 часа или със 193 случая по-малко спрямо ден по-рано. 71% от новозаразените не са ваксинирани. Положителни са 4% от направените 2501 теста, сочи порталът coronavirus.bg.  Регистрираните..

публикувано на 25.05.22 в 09:09
Министър-председателят на България Кирил Петков

Кирил Петков ще участва в Световния икономически форум в Давос

Премиерът Кирил Петков заминава за Швейцария, където на 25 и на 26 май ще участва в Годишната среща на Световния икономически форум в Давос. Днес Петков ще се включи в дискусия на тема „Изгубено десетилетие?”, посветена на предизвикателствата, пред които..

публикувано на 25.05.22 в 05:45