Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба проследява дипломатическите отношения България – Испания

Снимка: m.president.bg

Потенциалът в икономическите отношения между България и Испания трябва да бъде разгърнат, изтъкна вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на документална изложба, посветена на 110-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави (8 май 1910 г.).

Вицепрезидентът Йотова благодари на испанския посланик Алехандро Поланко за грижите, които неговата страна полага за българите, избрали да градят бъдеще в нея:

„Вие давате не само възможност за развитие, но предоставяте всички условия нашите сънародници да се чувстват българи, да съхраняват своите традиции, да учат децата си на български, за да я има една малка България и в Испания“, подчерта вицепрезидентът.

По думите ѝ в свят, който се бори с пандемия, най-ценни са приятелството и готовността да застанеш до другия, да му помогнеш в беда. „Убедена съм, че всички заедно ще излезем по-силни от тази криза“- изтъкна българският вицепрезидент пред гостите в залата на Държавните архиви. Сред тях бяха посланикът на Кралство Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко, заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов, както и бившият премиер на България (2001-2005 г) Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита. 

Те разгледаха 26-те пана, които представят важни документи и графична информация на исторически, политически, културни и икономически теми, свидетелстват за социални и човешки взаимоотношения.

Експозицията „Дипломация през сърцата на два народа. 110 години дипломатически отношения между България и Испания“, подготвена от Държавна агенция „Архиви“ и Испанското посолство у нас,  може да бъде разгледана до 8 декември. 

Снимки: m.president.bg, Испанско посолство

Още от категорията

София и Бургас с интересни инициативи за Деня на Европа

Националният дворец на културата ще бъде осветен тази вечер в цветовете на европейския флаг по случай Деня на Европа. Също днес, в рамките на филмовите дни LUX , в Дома на киното ще се състои безплатната прожекция на филма “Още по едно” на..

публикувано на 09.05.21 в 06:00

Четящи деца влизат в ролята на детективи

Образователната платформа Книговище.бг е подготвила изненада за младите си столични читатели, които днес ще могат да се запознаят преди всички с пет детски новини, скрити около главните алеи на Западния парк, Борисовата градина, Южния парк и парка..

публикувано на 09.05.21 в 06:00

9 май в исторически контекст и с послание за бъдещето

9 май се отбелязва като Ден на Европа от 1986 г. Обявен е на срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано, Италия (28-29 юни 1985). Поводът е годишнина от речта на министъра на външните работи на Франция Робер Шуман в Париж, Франция (9..

публикувано на 09.05.21 в 00:55