Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуващата изложба на графичния дизайнер Хенк Гронендейк акостира в София

Снимка: Гьоте-институт София

Изложбата „TEST PRESS” представя студентски публикации от архива на дизайнера, колекционера и учителя Хенк Гронендейк. Всички произведения са дело на студенти от Амстердамската академия „Gerrit Rietveld“ в периода 1999-2019. Творбите подчертават прехода между „холандския дизайн“ в края на 90-те години и нарастващата отвореност и международна ориентация на наложения интернационален стил. Архивът, който е в София, се състои от над 500 публикации и обхваща голямо разнообразие от методи, естетика и теми свързани с типографията и съвременната визуална култура. Поредица от видео разговори допълва изложбата като възможност за размисъл върху индивидуалния подбор.

Изложбата „TEST PRESS“ вече е показвана в Холандия, Франция и Косово, а първата ѝ презентация у нас е в Гьоте-институт София.

Българската спирка на колекцията не е случайна. Проф. Хенк Гронендейк има сериозни наблюдения върху българските традиции в сферата на културата. Принос в това отношение има българската визуална дизайнерка и куратор Дима Стефанова, с която са семейство вече 20 години. Двамата от години организират творчески работилници в страната ни за студенти по дизайн.


„Били сме тук много пъти, като провеждаме творчески работилници и летни училища и сме се срещали с много български и чуждестранни студенти, имаме много добър опит в съвместната си работа с тях – споделя впечатленията си от българските студенти Хенк Гронендейк. – Надяваме се, че те биха могли да бъдат нашата публика за изложбата. В момента много съжаляваме за обстоятелствата, които затрудняват повече хора да дойдат на място, но българските студенти винаги са много заинтересовани от нови материали и нови начини на мислене и изразяване. Тази изложба показва период от 20 години. Започнах да я събирам в края на 90-те години, когато холандският дизайн все още беше много силен, но по-късно се фокусирах върху международния стил и показвам новите подходи върху визуалните  изкуства на студенти с различни културни традиции.”

Що се отнася до взаимодействието между българския и холандския дизайн и доколко българските студенти са повлияни от нидерландските традиции в това отношение, проф. Гронендейк отговоря:

„В момента интернационалният стил е разпространен в световен мащаб, така че когато работя с български студенти, те вече са повлияни от тези световни тенденции. Но разбира се, те винаги носят своите собствени елементи от много специфичния български културен фон, за да обогатяват този стил. В академията в Амстердам образованието не е толкова за изучаване на стилове, а много повече за опознаване на идеи и намиране на собствен нов стил."

Хенк Гронендейк е професор в амстердамската академия „Герит Ритвелд“ от 1986 г. насам. Самият той е завършил аудиовизуалния отдел на академията и е започнал кариера като независим графичен дизайнер, като същевременно се развива и утвърждава и като учител, изследовател и куратор. Огромната му колекция от студентски творби е източник на изследвания и вдъхновение за много други творци.

„Изложбата в София е до 27-ми ноември и бих призовал хората да не я пропускат. Може би не е редно да казвам това, но мисля, че наистина е възможност да видят добра експозиция. В момент, когато останалата част от живота не е толкова свободна и отворена, мисля, че това е добра възможност хората да посетят Гьоте-институт и да прекарат малко приятно време там.“

Снимки: Гьоте-институт София



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25