Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България засега блокира Северна Македония за преговори за еврочленство

Снимка: mfa.bg

България подкрепя начало на преговори за присъединяване на Албания към Европейския съюз, тъй като тя е изпълнила голяма част от поставените пред нея условия. Към момента обаче страната ни не може да подкрепи преговорната рамка за еврочленство на Северна Македония.

Това обяви на брифинг в Министерството на външните работи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева след днешното видеоконферентно заседание на Съвета по общи въпроси на ЕС, на което беше разгледана точка „Разширяване“. Мотивът е, че предложеният проект не отразява българските искания, а именно придържане към формулата за езика („официален език на Република Северна Македония“, а не „македонски език“), пътна карта за изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство между България и Северна Македония от 2017 г. и Преспанското споразумение, и изричен текст, че няма да се поддържат под никаква форма претенции за македонско малцинство в България.

Захариева посочи, че България е отворена за преговори, но за това е необходимо и взаимодействие от страна на Северна Македония. Тя подчерта, че принципите за добросъседство трябва да се прилагат на практика, а не просто да фигурират в текстове.

Външният министър на България заяви, че е запознала колегите си с разговорите между София и Скопие и е благодарила за усилията, които полага германското председателство.

Още по темата - ТУК

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34