Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безразборното приемане на антибиотици се превръща в световна заплаха

България да стартира Националния план за действие срещу антимикробна резистентност, препоръча представителят на СЗО у нас

Снимка: Pixabay

Масовата злоупотреба с антибиотици по време на пандемията от коронавирус може да доведе до катастрофа, наречена антимикробна резистентност. За това предупреди ръководителят на българския офис на Световната здравна организация д-р Скендер Сила. От днес до 24 ноемри се провежда Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробна резистентност и Covid-19.

Всяка година около 700 хил. души по света умират от антимикробна резистентност (АМР), показват изнесените данни. „Особено в сегашния момент, когато светът е в плен на коронавируса, не трябва да забравяме нито за всекидневните нужди от медицинска помощ, нито за постоянните заплахи за здравето, каквато е АМР”, подчерта д-р Скендер Сила.

Д-р Скендер Сила
Ръководителят на българския офис на СЗО цитира данни от социологическо проучване в няколко евопейски страни, според които самолечението с антибиотици през предходната седмица варира между 6 и 46% от населението. Между 79 и 96% от хората, използвали медикаментите, не са били заразени с коронавирус, докато само 8% са имали тежко протичаща инфекция от Covid-19.

Друг тревожен факт е че 72% от пациентите с коронавирус са лекувани с антибиотици, въпреки че само при 8% е имало бактериална или гъбична инфекция. „Тази практика не само ще доведе до повишаване на неправомерното потребление на антибиотици в световен мащаб, но и ще допринесе за задълбочаване на проблема с резистентността”, коментира д-р Скендер Сила.

Представителят на СЗО у нас препоръча страната ни да задейства Националния план за действие срещу антимикробна резистентност. Според държавния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев планът е трявало да влезе в действие още през м.г., но организационни проблеми с 20-те включени в него ведомства са забавили началото му. 

Д-р Ангел Кунчев
Ангел Кунчев алармира, че в болниците се използват най-евтините антибиотици, а в доболничната помощ масово се прибягва до самолечение. Антибиотиците да се пият само по лекарско предписание, и да се спазват посочените от лекаря количество и срок на лечение, напомни здравният инспектор.

Ако от сегашния момент до пролетта всички хора носят постоянно маски, ще бъдат спасени животите на 246 хил. души”, заяви д-р Скендер Сила. Затова той изтъкна важността от спазването на дистанция, от миене на ръцете, от избягване на струпванията на хора, от контрола над карантинираните. Скендер Сила каза още, че е важно да се ваксинираме срещу грип, за да избегнем комбинираното заразяване.

Снимки: БТА, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30