Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Въведение Богородично е

Снимка: БГНЕС

Всяка година, на 21 ноември Църквата отбелязва Въведение Богородично. Това е един от дванайсетте големи християнски празници, чествани и от православната, и от католическата църква. 

С решение на Светия синод на БПЦ от 1929 година Въведение Богородично в България се празнува и като Ден на християнското семейство и на православната учаща се младеж. Честването му съвпада с Рождественския пост, когато отваряме душите и сърцата си за добрите дела и за Божията благословия над дома и семейството ни. 

Въведение Богородично

На този ден, в края на службите в православните храмове, вярващите приемат Свето причастие, за да придобият сили за духовно спасение в борбата със злото – в себе си и в света. Семейното ходене на църква на този ден символизира и влизането в храма на тригодишната Мария, бъдещата Божия майка. То напомня на родителите за духовните им задължения към децата. 

В православните традиции на българина семейството е свято. То дава първите познания за Бога и за православните християнски добродетели, на които векове се е крепял българският род. За разлика от други вероизповедания, в Православието бракът се счита за нещо като малка семейна църква, подчинена на Христовата. 

След ходенето на църква, семейството се събира около трапезата, която винаги е била символ на здравата семейна връзка. Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома. С едно съвременно българско християнско семейство ви срещаме в публикация от колекцията на Радио България - Въведение Богородично – Ден на християнското семейство.


Още от категорията

Панорамен изглед към крепостта при с. Дебнево, след приключване на тазгодишните проучвания

Тайните на хълма Калето при троянското село Дебнево

Късноантичната крепост край живописното село Дебнево, в района на Троян, се проучва от години. Към момента археолозите са разкрили крепостни стени, жилищни и стопански сгради, както и добре запазени производствени съоръжения. Находките на..

публикувано на 30.11.20 в 10:09

101 години от Ньойския мир

На 27 ноември 1919 г., в парижкото предградие от Ньой сюр Сен, е подписан Ньойският мирен договор. Документът е наложен на България след поражението й в Първата световна война /1914-1918/.  С парафирането на договора от министър-председателя..

публикувано на 27.11.20 в 13:12

Забравеният герой Ефрем Чучков - когато Македония е кауза и съдба

Като на кино протича животът на Ефрем Чучков – един от многото позабравени герои в българската история. За него разказва правнукът му Явор Чучков, който се свърза с Радио България по повод 150-годишнината от рождението на пра дядо му, отдал..

публикувано на 27.11.20 в 10:27