Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Капана в Пловдив е част от европейското “Културно наследство в действие”

Снимка: kapana.bg

Капана в Пловдив е първият квартал на творческите индустрии в България. Той вече е част от европейската листа с градове “Културно наследство в действие”, разработили иновативни решения за опазване на културното си наследство.

Селекцията се осъществява с подкрепата на програма „Творческа Европа“. В нея организации като EUROCITIES, ERRIN, Europa Nostra и Съвета на архитектите на Европа се обединяват, за да изберат градове и региони на континента, които са разработили новаторски политики, проекти и събития и ги прилагат ни успешно от местните власти.

Благодарение на инициативата Европейска столица на културата, „Капана – квартал на творческите индустрии” се превръща в един от водещите проекти на Пловдив през 2019. Година по-късно, той продължава да се надгражда от различни предприемачески дейности и социални партньорства.

Заедно с още 31 места от Стария континент, някои от които са в Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Франция, Италия и др., Капана бе включен и в каталог с фокус върху паметници, дигитални платформи, фестивали, музеи, крепости и др. Изданието ще препоръчва успешни модели на останалите градове с културно наследство, на които предстои да търсят начини за съживяване на своите пространства.

Още от категорията

Започва Международният театрален фестивал „Варненско лято“

До 6 декември ще се проведе 28-о издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято 2020" , отложено през юни, заради пандемията от Covid-19.  В програмата, която ще премине изцяло онлайн заради противоепидемичната обстановка, ще..

публикувано на 25.11.20 в 05:25
Кадър от

Онлайн фестивал предлага българско кино на сънародниците ни в чужбина

Българите зад граница могат да се насладят на 22 кино хита напълно безплатно в рамките на фестивала „БГ екран онлайн“ , който продължава до 6 декември в онлайн платформата „Нетера“. Организатор е Държавният културен институт към министъра на външните..

публикувано на 21.11.20 в 11:02

Нощта на театрите в извънредна обстановка

Под мотото "Едно място, което ни събира", Нощта на театрите 2020 отново кани почитателите си в театралните салони , но с много по-малко предложения за представления, както и с по-малко публика , спазваща противоепидемичните мерки. Мотивът на..

публикувано на 21.11.20 в 07:10