Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капана в Пловдив е част от европейското “Културно наследство в действие”

Снимка: kapana.bg

Капана в Пловдив е първият квартал на творческите индустрии в България. Той вече е част от европейската листа с градове “Културно наследство в действие”, разработили иновативни решения за опазване на културното си наследство.

Селекцията се осъществява с подкрепата на програма „Творческа Европа“. В нея организации като EUROCITIES, ERRIN, Europa Nostra и Съвета на архитектите на Европа се обединяват, за да изберат градове и региони на континента, които са разработили новаторски политики, проекти и събития и ги прилагат ни успешно от местните власти.

Благодарение на инициативата Европейска столица на културата, „Капана – квартал на творческите индустрии” се превръща в един от водещите проекти на Пловдив през 2019. Година по-късно, той продължава да се надгражда от различни предприемачески дейности и социални партньорства.

Заедно с още 31 места от Стария континент, някои от които са в Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Франция, Италия и др., Капана бе включен и в каталог с фокус върху паметници, дигитални платформи, фестивали, музеи, крепости и др. Изданието ще препоръчва успешни модели на останалите градове с културно наследство, на които предстои да търсят начини за съживяване на своите пространства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 05:25

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37