Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Новият албум на Bluba Lu – една импровизация в безкрая

Снимка: личен архив

Електронен, съвременен звук, съчетан в оригинални инструментални композиции – това е Bluba Lu или творческият тандем Константин Кацарски и Димитър Паскалев. Търсещи вдъхновение в модерните технически иновации и в ъндърграунда, те създават музика без аналог в родното пространство. Провокативна, добре обмислена, но без големи претенции, събрана в осем албума, всички различни посвоему. Понякога Косьо и Митко включват и вокални партии, но внимателно подбират кой да ги изпълнява. Правят музика не „на всяка цена“, но за всеки по-изтънчен вкус в електронната стилистика. Така се ражда и деветият албум на Bluba Lu, наречен „Безкрай“.

„Този албум показва един постоянен, творчески процес между нас двамата. „Безкрай“ представлява селекция от идеите ни, осъществени през последните две години. Сега дойде времето да ги издадем – обяснява Димитър Паскалев. – Той е изцяло инструментален и съдържа десет авторски композиции. Трудно са оприличими стилистично, тъй като са разнообразни. Разбира се, от една страна музиката в този проект е част от почерка на BlubaLu, а от друга внасяме много нови идеи и електронни похвати. Почитателите ни може би си спомнят един наш албум, който излезе през 2004 г. – Re​:​Verb.  Той е доста интровертен като музика, показва нашите емоции и усещания тогава. С Косьо често се сещаме за него и сега отново внасяме тази атмосфера, поднесена с новите похвати. Що се отнася до заглавието, то е инспирирано от музиката. „Безкраят“ има много лица и проявления. Всеки може да го разгледа от неговата гледна точка от философски, от духовен аспект… Ние го показваме от музикален като импровизация, тъй като в нея най-силно можем да се проявим.“

На 27 ноември Константин Кацарски и Димитър Паскалев от Bluba Lu ще осъществят премиера на албума си в дигиталното и физическо пространство, като във второто те ще го направят под формата на CD и на винил. Музикантите за пръв път издават албум и на грамофонна плоча, нещо ново за тях и за феновете им. Планират и изява на живо във видео формат. Надеждата е, че през 2021 г. двамата ще имат възможност да представят „Безкрай“ и в клубове, а дотогава ще може да се слуша във всички он лайн платформи.

Още от категорията

Поп легендата Лили Иванова с коледен подарък за феновете си

По случай предстоящите празници примата на българската популярна музика Лили Иванова пуска на музикалния пазар специално коледно издание DVD+2 CD, информира  официалната фейсбук страница на легендата.  Това е колекция от видеозапис и двоен аудио..

публикувано на 04.12.20 в 16:05

Петиция призовава: „Спасете оперните певци на България“

Преди дни целият оперен свят беше потресен от смъртта на големия тенор Камен Чанев, който си отиде в разцвета на силите си. „Това беше последната капка. Това е загуба не само за България, това е загуба за оперното изкуство. Решихме, че е добре да..

публикувано на 02.12.20 в 11:12

Проф. Стефан Попов за живота, учениците си и радостта от музиката

Блестящ изпълнител, обичан и всеотдаен учител, проф. Стефан Попов е сред най-известните имена в света на класическата музика. През последните четири десетилетия преподава в Guildhall School of Music and Drama в Лондон, а преди това (до 1977 г.) – в..

публикувано на 01.12.20 в 11:19