Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Тодоров дирижира Истанбулския филхармоничен оркестър

Диригентът Найден Тодоров
Снимка: Василка Балевска

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров ще води Истанбулския филхармоничен оркестър "Борусан" в концерт, който може да се проследи oнлайн на сайта на оркестъра на 19 ноември, информира БТА.

Солист е виртуозната цигуларка Мидори.

Програмата включва увертюрата "Хебриди" и Концерт за цигулка на Менделсон, както и Камерна симфония за струнен оркестър на Шостакович.

Историята на Истанбулския филхармоничен оркестър започва с Камерния оркестър на Борусан, едно от първите начинания в областта на културата и изкуствата, създадено и спонсорирано от водещ индустриален конгломерат в Турция. С течение на времето камерният оркестър се трансформира в един от най-добрите симфонични ансамбли в страната под ръководството на неговия почетен диригент Гюрер Айкал.

Оркестърът е първият турски ансамбъл, свирил на Би Би Си Промс. През 2010 г. дебютира и на фестивала в Залцбург. Сред солистите на оркестъра са имена като Рене Флеминг, Ланг Ланг, Хилари Хан, Елина Гаранча, Хуан Диего Флорес, Анджела Георгиу, Максим Венгеров, Роберто Аланя, Никола Бенедети, Сара Чанг, Томас Хемпсън, Виктория Муллова, Юджа Уанг, Даниел Хоуп, Анна Нетребко. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Обич и песен" – нова порция летни концерти с част от вечните български песни

Проектът "Обич и песен" среща на сцената поколения обичани български изпълнители,   създали хитове в различни музикални стилове през годините. Мелъди рокът е представен от групата " Диана Експрес", които честват 50 години на сцена,..

публикувано на 08.07.24 в 10:15

Средновековни църкви отварят врати за музикалния фестивал Arbanassi Summer Music

За четиринайсета година камерна музика ще звучи в средновековните църкви-музеи “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Св. Георги” в архитектурния резерват Арбанаси. От днес до 12 юли сред прекрасната акустика на храмовете музиканти от Белгия,..

публикувано на 07.07.24 в 06:00

"Направен за мен" – заявка за летен хит на Елия Тодорова

" Направен за мен " е третият авторски сингъл на младата и талантлива певица Елия Тодорова, а самата тя го определя като най-динамичния в репертоара си. Успешните два проекта – " Облак " и " Малини "  ѝ донесоха популярност като солова..

публикувано на 05.07.24 в 10:15