Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спад сред планиращите зимен туризъм в началото на сезона

Снимка: Венета Николова

Ограниченията заради коронавируса пречат на ранното планиране за зимния сезон. 
Едва 600 000 пълнолетни българи или 11,5% се готвят да ползват някакъв тип туристическа услуга в България през зимния сезон. По същото време на 2019 г. те са били 4 пъти повече. Планиращите зимен курорт в чужбина са 7 пъти по-малко спрямо миналата година и са само десетки хиляди, сочи проучване на „Галъп“ и Националния борд по туризма.

Други 23% или 1,3 млн българи планират да почиват, но по-скоро на гости на роднини и познати, или в частни вили и къщи. 59,5% не планират каквото и да било по отношение на почивка през зимата. Средната планирана сума за зимна почивка сега е 650 евро, а преди година е била 503 евро.

Още от категорията

Хотелите в Албена остават затворени за Коледа и Нова година

Всички хотели в курорта "Албена" на българското Северно Черноморие остават затворени за коледните и новогодишните празници, въпреки възможностите за спорт, рекреация и СПА извън активния сезон. Комплексът обаче може да се използва за разходки...

публикувано на 03.12.20 в 14:05
Банско

Отпуснаха извънредни средства за реклама на зимния туризъм

Правителството одобри увеличение на бюджета на Министерството на туризма с 1 245 000 евро, предаде БТА. Парите са за масирана рекламна кампания за популяризиране на зимния туризъм в България както на вътрешния, така и на целеви за страната ни пазари...

публикувано на 02.12.20 в 17:31
Румен Драганов

Туризъмът ще се възстанови при 40% ваксинация на населението

За туризма е важно да започне работа на 22 декември. Секторът е категорично против искането на германския канцлер Ангела Меркел за затваряне на зимните курорти, каза пред Bloomberg TV Bulgaria доц. Румен Драганов, председател на Конфедерацията на..

публикувано на 01.12.20 в 12:08