Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Шумен спечелиха международно състезание с клип за България

Снимка: личен архив

Ученици от езиковата гимназия в Шумен спечелиха наградата за най-добър клип в международния проект „Вилидж корнър“. Целта на инициативата е да насърчи сътрудничеството между ученици от различни държави, чрез което да допринесе за разширяване на кръгозора им. В групата на българския отбор бяха и нашите съседи от Румъния и Сърбия, както и ученици от Литва. Регламентът предвижда участниците да изработят клипове с дължина до 7 минути, в които да разкажат 7 интересни факта за родината си. Пред Радио Шумен, десетокласникът Борис Иванов разкри подробности за създаването на отличения като най-добър техен клип:

„Решихме да вземем пример от клиповете за различни страни, излъчвани по National Geographic. Те започват с природата на дадена страна, преминават през културата ѝ и накрая представят интересни храни.“

За да покажат най-много от красотата на родния си град, Борис и съучениците му решават да заснемат своя клип до паметника над града – внушителния мемориален комплекс „Създателите на българската държава”. Седемте елемента, с които българчетата описват родината си във видеото, са киселото мляко, розовото масло, пещерата „Дяволското гърло”, носиите, историята ни, кукерите и традиционният хляб.

„Българският хляб се използва в много от традиционните ни празници. За българина хлябът е живот. Научихме колко дълбоко е свързана храната с нашите корени и култура“, обяснява Борис.

Той признава, че е научил много интересни факти и за другите държави, участвали в проекта и допълва, че все още не знае каква награда ще получи отборът им. Най-голямата награда за него и съучениците му обаче е, че успяха да покажат как, дори в тези времена на изпитания и пречки, учениците продължават да се развиват и покоряват нови върхове.

Редактор: Йоан Колев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летище Пловдив пуска нови авиолинии за зимния туристически сезон

Летище Пловдив ще има зимна авиолиния до Бирмингам във Великобритания  по повод предстоящия зимен туристически сезон. Първият полет предстои на 2 ноември. В момента до Пловдив има редовни полети от Лондон и Манчестър. През зимния сезон освен..

публикувано на 10.10.24 в 15:07

Българчета спечелиха 5 медала от международна олимпиада по астрофизика в Непал

Възпитаникът на Математическата гимназия във Варна Светослав Арабов спечели златен медал на Младежката международна олимпиада по астрономия и физика, предава БТА. Състезанието е проведено от 3 до 10 октомври в град Катманду, Непал. В него са участвали..

публикувано на 10.10.24 в 14:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 21

В брой 21 на предаването говорим за различни българско-аржентински културни взаимодействия : "Българите в Аржентина. Културната дипломация на новата eмиграция" – разговор с авторите на труда Аксиния Иванова и Иван Цанков, часове преди..

публикувано на 10.10.24 в 12:00