Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красотите на Албания "гостуват" на София до края на ноември

Поводът е Националният празник на Република Албания - 28 ноември

Ако имате път към Градската градина в центъра на София, непременно разгледайте изложбата "Красивата Албания". 28 кадъра пресъздават част от историята, културата и природните красоти на балканската държава.

Посетителите имат възможност да се възхитят на красотата на албанските Алпи или Благословените планини, както ги наричат те самите, простиращи се в най-северните части на страната. Фотосите, които ще очароват почитателите на планинските красоти и суровия албански релеф, са от провинция Келменди и Националните паркове „Трети“ и „Долината на Валбона“.

Любителите на морската шир ще се пренесат до Адриатическо море и Албанската ривиера, простираща се край бреговете на Йонийско море.

Наред с природните забележителности на Албания, изложбата в центъра на София представя и голямото биологично разнообразие и културно-историческото наследство.

Фоторазходката ни води до района на с. Вермош, разположен в най-северните части на страната, където се срещат повече от 30 вида лечебни и ендемични растения. Река Шала и езерото Коман, които привличат туристите с възможността да се насладят на природните красоти с лодка.

Показани са забележителности от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО – историческият град Берат, „каменният“ Гирокастра и националният парк „Бутринт”, с огромна роля в опазването на над 1200 животински и растителни видове.

Уникалният архитектурен стил на Берат, повлиян от няколко цивилизации, ще накара всеки българин да направи мисловен мост със старопрестолния Велико Търново. Известен като „градът на хилядата прозорци“ албанският Берат има и още една връзка с българската история – в него се пазят мощите на учениците на българските просветители Св. св. Кирил и Методий – Горазд и Ангеларий.

Всичко това може да бъде разгледано до края на месеца в експозицията, посветена на националния празник на Албания - 28 ноември.

И не забравяйте да публикувате снимки с хаштаг #BeautifulAlbania, казват организаторите от посолството на Република Албания в България, в сътрудничество със Столична община и Албанската агенция по туризъм.

Снимки: Посолство на Република Албания в България


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25