Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

| обновено на 22.11.20 в 19:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В цяла Европа епидемията от Covid-19 провокира сериозни мерки и ограничения. Някои държави въведоха нови условия за влизане на чужди граждани на територията им. Вижте:

Гърция обяви нови противоепидемични мерки. От 20 ноември, освен задължителният PCR тест, направен 72 часа преди влизане в страната и QR код, за влизащите през граница, на място ще бъде правен и бърз тест. Ако тестът е отрицателен лицата ще могат да продължат пътуването, но ако тестът е положителен ще бъдат връщани.За всички превозни средства остава отворен през деня граничният пункт Кулата-Промахон, а само за товарни автомобили ще работи пунктът Маказа-Нимфея.

Турция няма да затваря граничния си пункт с България при Капитан Андреево заради коронавируса, стана ясно от изявлението на Директора на областната Дирекция по здравеопазване в пограничния град Одрин д-р Исхак Йълдъръм.

По думите му денонощно се извършват необходимите дейности срещу разпространението на епидемията, включително контрол и проследяване на заразата.  На ГКПП с Турция властите раздават маски, дезинфектанти и брошури на пътуващите с инструкции за предпазване от коронавирус. Изявлението на властите дойде в отговор на призивите на областния лекарски съюз на Одрин за незабавно затваряне на граничните пунктове с България и Гърция. Според медиците разпространението на Covid-19 в региона рязко се е увеличило заради увеличаването на пътуванията на българите в края на седмицата, които пристигат на шопинг, привлечени от благоприятния курс на турската лира.

Словакия извади България от т.нар. „зелен списък“ на по-малко рисковите държави по отношение на разпространението на Covid-19.Лицата, които влизат в Словакия с цел пребиваване от държави членки на ЕС и които не са включени във въпросния „зелен списък”, в т.ч. и от България, вече са длъжни: да се регистрират на интернет-страницата с адрес, предварително или най-късно при влизане в страната. 

Пътниците трябва да изчакат получаването на отрицателен резултат от RT-PCR теста за Covid-19 в домашна изолация. Ако не получат резултат от теста и ходът на изолацията е без признаци на зараза, изолацията приключва на 10-ия ден. Като алтернатива на задълженията за регистрация и изолация, пътуващите могат да представят удостоверение за отрицателен резултат от RT-PCR тест за Covid-19, извършен в лаборатории извън територията на Словакия, в рамките на 72 ч. преди влизане в страната.

Испания въвежда изискването за представяне на отрицателен PCR тест при влизане в страната за граждани на 65 страни с висок риск на зараза, включително и за България. Мярката влиза в сила от 23 ноември, информира БГНЕС. 

Изискването на испанските власти е да бъде представен отрицателен тест, направен 72 часа преди влизането в Испания. Мярката важи при пристигане на летище или пристанище, но няма да засегне пътниците, които преминават сухопътни граници на страната. Решението се отнася за международни пътници, чиято крайна дестинация е Испания, а не транзитно преминаващи с крайна дестинация друга държава.

Съставил: Венета Николова

Още от категорията

Празнува Националният военен университет „Васил Левски“

С богослужение от 10.30 ч. в православния храм "Свети Седмочисленици" в двора на университета ще бъде почетен празникът на НВУ "Васил Левски", информира БТА. В криптата на храма ще бъде положена пръст от Германско-българското гробище в Прилеп,..

публикувано на 26.11.20 в 05:50

Случаите на Covid-19 у нас надхвърлиха 130 000 от началото на пандемията

Нови 3712 случая на коронавирус са регистрирани през последното денонощие в България при направени 8820 теста. Делът на положителните PCR тестове е 42 %. В болница са 6548 души, а в интензивни отделения са 410, показват данните в Единния..

публикувано на 26.11.20 в 01:25
Даниел Гар

Даниел Гар – новият почетен консул на България в Германия

Макар почетните консули да не са част от щатната дипломатическа администрация, представляваща интересите на една държава на територията на друга, ролята им в полето на международните отношения не е никак маловажна. Според Закона за дипломатическата..

публикувано на 25.11.20 в 14:08