Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Онлайн фестивал предлага българско кино на сънародниците ни в чужбина

Кадър от "Летете с Росинант"

Българите зад граница могат да се насладят на 22 кино хита напълно безплатно в рамките на фестивала „БГ екран онлайн“, който продължава до 6 декември в онлайн платформата „Нетера“. Организатор е Държавният културен институт към министъра на външните работи, в подкрепа с българските дипломатически представителства по цял свят, информира пресцентърът на МВнР.

Киноманите могат да видят пълнометражни и късометражни игрални продукции, документални проекти и анимационно кино. 

Сред заглавията са няколко филма на режисьора Ники Илиев – „Чужденецът“, „Живи легенди“ и „Нокаут“, „Безкрайната градина“ на Галин Стоев, както и една документална продукция на компанията, разказваща историите на пет от най-представителните сгради на социализма – „Дворците на народа“

Зрителите могат да видят и игралния филм на Анри Кулев „Цахес“, документалните „Загадката Веда Словена“ и „Душевно“, а също и анимационния „Пук“ по приказката на Валери Петров. Сред предложенията на „БГ екран онлайн“ попадат още „Летете с Росинант“ на режисьора Джеки Стоев с музика, композирана от Горан Брегович, и една история за порастването, разказана през погледа на Димитър Коцев-Шошо в „Маймуна“.

От документалното кино се открояват филмите „Да обичаш Кармен“ с Александрина Пендачанска и „Стихията Медея“ със Снежина Петрова, един от филмите на Найо Тицин – „Златното сърце на София“, със сърежисьор Горан Благоев, продукциите на Татяна Пандурска „Вярвам в гения на българския народ – проф. Иван Шишманов“, „Непобеденият генерал – Владимир Вазов“, „Константин Величков – европеецът“ и проектите на БНТ „Мъдростта на Александрия“ и „Цигулката е моят глас“.

Снимки: Предоставени от МВнР

Още от категорията

Берлин. Да прескочиш стената

Фестивалът за българско документално и анимационно кино започва онлайн

От 4 до 10 декември ще се проведе 25-тия Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“ 2020 г. Откриването на фестивала ще е с документалната лента "Берлин - да прескочиш стената", предаде репортерката Светослава..

публикувано на 04.12.20 в 09:28

Книга вместо картичка – красив жест с кауза

Трепетното очакване на предстоящите светли празници завладява съзнанието ни, а най-популярните ключови думи в интернет търсачката стават „идеи за подаръци“. С изтеклите си 11 месеца, 2020 доказа, че е по-различна от всяка друга, а това неминуемо ще..

публикувано на 02.12.20 в 11:20

В Плевен заработи руски културен център

В плевенската Регионална библиотека „Христо Смирненски“ по международен проект започва работа ресурсен център по руски език.  Ще се използват и онлайн възможностите за  новото дарение от Москва. Регионалната библиотека в Плевен е третата в България,..

публикувано на 01.12.20 в 09:49