Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес празнуват адвокатите

Снимка: БГНЕС

Адвокатите днес отбелязват професионалния си празник. На 22 ноември 1888 г. Народното събрание на Княжество България приема първия Закон за адвокатите, утвърден с указ на княз Фердинанд I. 



Законът регламентира „най-благородната от всички юридически професии“
, по думите на един от създателите му – д-р Константин Стоилов. Според него за адвокатската професия се изискват първо нравствени качества и после умствени. „Нравствени, защото на адвоката се поверяват именията и честта на хората, от него зависи тяхното спасяване или опропастяване, наконец на него се поверяват такива тайни, които, ако е нечестен, може да по­вреди на своите клиенти и на обществото, а тъй също и на съ­дилището“, смята още той.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50