Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Забравените герои на България: Ефрем Чучков

Четата на Ефрем Чучков
Снимка: Личен архив

На 21 ноември 2020 г. се навършват 150 години от рождението на Ефрем Чучков, виден деец на българското национално-освободително движение в Македония. 

„Макар в София да има улица „Ефрем Чучков”, името му е фактически неизвестно за днешните българи“, пише в писмо до Радио България неговият правнук Явор Чучков и ни предоставя някои интересни сведения.

Роденият в Щип Ефрем Чучков е воевода от основания от Гоце Делчев Четнически институт към Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Още през 1898 г. той сформира и повежда чета, първоначално в Малешевско, а след това и в Щипско, Кочанско, Скопско, Кратовско, Царевоселско и др. Отляво надясно: Мише Развигоров, Даме Груев, Ефрем Чучков и Атанас Бабата на Скопския конгрес на ВМОРО (1905 г.)

Ефрем Чучков е бил приятел и другар на Гоце Делчев. Затова можем да съдим и от запазена значителна част от обширна кореспонденция между тях. 

Според сведенията на правнука Явор Чучков, Гоце Делчев е имал безрезервно доверие в Ефрем. В писмата си до желаещите да се включат в революционната дейност (например до Павел Шатев), Делчев пише: „Искаш да се присъединиш към борбата ли? Тогава отивай при Ефрем Чучков. Той, ако те одобри, ще ти даде оръжие и пари, и ще те приеме в Организацията.”

Повече за личността и делото на Ефрем Чучков очаквайте в следващи публикации. 

Снимки: Личен архив на Явор Чучков

Още от категорията

Панорамен изглед към крепостта при с. Дебнево, след приключване на тазгодишните проучвания

Тайните на хълма Калето при троянското село Дебнево

Късноантичната крепост край живописното село Дебнево, в района на Троян, се проучва от години. Към момента археолозите са разкрили крепостни стени, жилищни и стопански сгради, както и добре запазени производствени съоръжения. Находките на..

публикувано на 30.11.20 в 10:09

101 години от Ньойския мир

На 27 ноември 1919 г., в парижкото предградие от Ньой сюр Сен, е подписан Ньойският мирен договор. Документът е наложен на България след поражението й в Първата световна война /1914-1918/.  С парафирането на договора от министър-председателя..

публикувано на 27.11.20 в 13:12

Забравеният герой Ефрем Чучков - когато Македония е кауза и съдба

Като на кино протича животът на Ефрем Чучков – един от многото позабравени герои в българската история. За него разказва правнукът му Явор Чучков, който се свърза с Радио България по повод 150-годишнината от рождението на пра дядо му, отдал..

публикувано на 27.11.20 в 10:27