Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забравените герои на България: Ефрем Чучков

Четата на Ефрем Чучков
Снимка: Личен архив

На 21 ноември 2020 г. се навършват 150 години от рождението на Ефрем Чучков, виден деец на българското национално-освободително движение в Македония. 

„Макар в София да има улица „Ефрем Чучков”, името му е фактически неизвестно за днешните българи“, пише в писмо до Радио България неговият правнук Явор Чучков и ни предоставя някои интересни сведения.

Роденият в Щип Ефрем Чучков е воевода от основания от Гоце Делчев Четнически институт към Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Още през 1898 г. той сформира и повежда чета, първоначално в Малешевско, а след това и в Щипско, Кочанско, Скопско, Кратовско, Царевоселско и др. Отляво надясно: Мише Развигоров, Даме Груев, Ефрем Чучков и Атанас Бабата на Скопския конгрес на ВМОРО (1905 г.)

Ефрем Чучков е бил приятел и другар на Гоце Делчев. Затова можем да съдим и от запазена значителна част от обширна кореспонденция между тях. 

Според сведенията на правнука Явор Чучков, Гоце Делчев е имал безрезервно доверие в Ефрем. В писмата си до желаещите да се включат в революционната дейност (например до Павел Шатев), Делчев пише: „Искаш да се присъединиш към борбата ли? Тогава отивай при Ефрем Чучков. Той, ако те одобри, ще ти даде оръжие и пари, и ще те приеме в Организацията.”

Повече за личността и делото на Ефрем Чучков очаквайте в следващи публикации. 

Снимки: Личен архив на Явор Чучков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05