Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цигуларката Зорница Иларионова - с голямо признание в Охрид

Снимка: Facebook /Зорница Иларионова

Международният конкурс за млади изпълнители „Охрид, те сакам“ („Охрид, обичам те“) обяви победителите в своето осмо издание, проведено виртуално между 19 и 21 ноември. Наред с наградите в отделните категории – цигулка, пиано, китара, виолончело, акордеон и духови инструменти, според регламента се присъжда и GrandPrix. Носител на голямата награда тази година е българската цигуларка Зорница Иларионова, лауреат на редица други международни отличия, с активна концертна кариера у нас и по света. Ето какво сподели тя за Радио България, веднага след новината за признанието:

„Много съм щастлива да съобщя за вашите слушатели тази хубава новина, както радостта си, че, независимо от цялата несигурност около нас, се случват и красиви неща. Късно снощи получих известие, че съм спечелила Гран При на конкурса за млади изпълнители в Охрид. Това е много ценна победа за мен, тъй като журито в моята възрастова група ми е дало 100 от 100 възможни точки.

Не само това – на следващия тур, в който участниците с максимален брой точки бяха оценявани от журитата във всички инструментални категории, са избрали мен като абсолютен победител и носител на голямата награда. Част от нея е концерт в Рим през следващата година. Благодарна съм на специалистите, гласували за мен, за честта, която ми беше оказана. Поздравявам всички лауреати на конкурса и очаквам времената да станат по-добри, по-спокойни, за да се срещнем на гала концерт в Охрид, да получим наградите си. Надявам се, че обстановката в целия свят ще се промени и ние отново ще можем да изнасяме концерти и да се срещаме спокойно със своята публика.“


Още от категорията

Филмовата музика е свобода и предизвикателство

Казват, че най-добрата филмова музика е тази, която зрителят дори не забелязва, а някак я преживява през героите, през техните действия и емоционални състояния. Това, наглед странно определение споделя и Петър Дундаков – български композитор,..

публикувано на 13.01.21 в 16:43

Включете се в анкетата и определете "Музикант на годината`2020"

Започна гласуването в националната анкета "Музикант на годината 2020 ", организирана от предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР.  По повод 30-годишнината на допитването публиката е поканена да избере "Млад музикант на..

публикувано на 12.01.21 в 17:57

Гюрга Пинджурова: „Изворът на песента ѝ е народното сърце“

Житейската и професионална съдба на именитата ни певица ѝ отрежда забележително място в българската песенна култура. Още в първите отзиви за изкуството ѝ, през 30 те години на м.в., я наричат „вълшебницата на народните песни“. Дори днес, от..

публикувано на 10.01.21 в 08:10