Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Само до 6 месеца престой без виза във Великобритания от 2021 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 1 януари 2021 г. българските граждани ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно при престой до 6 месеца, съобщи българското Министерство на външните работи. В този период те ще могат да влизат многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове.

По информация на българското посолство в Лондон сънародниците ни, които възнамеряват да пребивават за период, по-дълъг от 6 месеца, с цел работа, обучение или да се установят да живеят на Острова, ще трябва да кандидатстват за визаКандидатстването е възможно през правителствения сайт на Великобритания - ТУК

По информация на британските власти за български граждани са открити следните имиграционни маршрути за работа и обучение:

  • Квалифицирани работници - Skilled worker route;
  • Квалифицирани работници – Здравни грижи - Skilled work- Health and Care visa;
  • Високо квалифицирани работници – Световен талант - Highly skilled workers – Global talent route;
  • Студенти - Student routе;
  • Предприемачи в сферата на иновациите - Innovative entrepreneurs;
  • Специални професии - Specialist occupations.

Съгласно новите правила за влизане във Великобритания, от 1 октомври 2021 г. за гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария ще се изисква паспорт за пътуване до страната

Българските граждани, получили „статут на уседналост“ или „временен статут за уседналост“, ще имат право да влизат само с лична карта поне до 31 декември 2025 г.


Още от категорията

Ограниченията за влизане на чужди граждани в САЩ продължават

Забраната за чужди граждани да влизат в САЩ от определени страни остава. Тя се отнася за пътници, преминавали транзитно или пребивавали през последните 14 дни във Великобритания (без отвъдморските й територии), Ирландия, Бразилия, Австрия, Белгия,..

публикувано на 26.01.21 в 14:55

Удължиха извънредната епидемична обстановка

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 април. Правителството е одобрило решението, а премиерът Бойко Борисов разпореди на здравния министър да изготви заповед с ясно разписани срокове за поетапното разхлабване на мерките.  Относно работата..

публикувано на 26.01.21 в 14:35

Клип представя мистериите на тракийското вино

Клип за промоция на тракийското вино е заснет като важен елемент от проект на Българската асоциация на производителите и износителите на вино за промотиране на българското вино, и по специално виното от Тракийската низина. Клипът се разпространява в..

публикувано на 26.01.21 в 12:48