Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Здравният министър предлага затягане на мерките срещу Covid-19

Снимка: БГНЕС

Ръстът на заболелите с коронавирус от последните седмици диктува необходимостта от въвеждането на силно ограничителни мерки. В противен случай здравната система няма да издържи. Това каза днес на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след среща при премиера Бойко Борисов. Сред предложените от Ангелов мерки са:

-  удължаване на обявената извънредна епидемична обстановка с 4 месеца – до края на март 2021 г.; 

- преустановяване на присъствените занятия, практики и стажове във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и на извънкласните дейности;

- преустановяване на колективните спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари и частно организирани тържества.

- продължаване на забраната за посещения в дискотеки и нощни заведения.

- преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения – ресторанти. Заведенията за хранене да работят само за доставки по домовете.

- преустановяване работата на всички нехранителни магазини, включително молове, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски и платежни услуги, банки, застрахователи.

- преустановяване на вътрешните и външните екскурзии. Без ограничения в дейността на обществения транспорт.

Предстои мерките да бъдат обсъдени от Министерски съвет. Ако бъдат приети, предложените ограничения ще влязат в сила от петък – 27 ноември.


Още от категорията

772 нови случаи на коронавирус при 13 540 теста

772 са новите случаи на коронавирус в България за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал, публикувани в полунощ. Положителни са 5,7% от направените общо 13 540 теста.   Починали са 60 души с коронавирус, а излекувани са..

публикувано на 26.01.21 в 08:38

Обществено обсъждане на Законопроекта за защита от домашно насилие

На 26 януари омбудсманът Диана Ковачева организира онлайн обсъждане на Законопроекта за защита от домашното насилие. Дискусията ще започне от 11.00 часа в платформата ZOOM и ще се излъчва в профила на обществения защитник във фейсбук...

публикувано на 26.01.21 в 08:00

Предупреждение за опасно време

За 26 януари Националният институт по метеорология и хидрология обяви предупреждение от първа степен за потенциално опасно време - жълт код, за значителни валежи от сняг и дъжд в цялата страна.   На места валежите ще са обилни. В някои планински..

публикувано на 26.01.21 в 06:00