Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина проф. Александър Чирков

Снимка: БТА-архив / Руслан Донев

На 82 години почина големият български кардиолог проф. Александър Чирков, преде БТА. Това е станало рано сутринта в хотел във Варна. Професорът внезапно се е почувствал зле, вдигнал е температура и рязко се е влошил. Въпреки усилията на лекарите е починал малко след това.

През 1966 г. Чирков специализира при известния кардиохирург проф. Бюхерл в Западен Берлин. Остава като лекар в Университетската болница и след това работи в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. е поканен и се завръща в България. Извършва първата сърдечна трансплантация в страната и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“.

В едно от последните си интервюта за БНР проф. Александър Чирков заяви, че основната роля на държавата е да осигури здравеопазването на българите.

Съболезнователен адрес до близките на Александър Чирков изпрати президентът Румен Радев. Държавният глава припомня думите на изтъкнатия български хирург, според който доброто здраве се постига със знания и любов към пациентите, със съчувствие към тяхното страдание и желание всеки да бъде излекуван и върнат при семейството му.​


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Алесандро Масачи се гордее с българските си корени

Италианският актьор с български произход Алесандро Масачи ще се появи и в нашенски сериал

Роден е в Италия преди 26 години. Майка му е българка, баща му - италианец, а той се гордее, че е носител на две култури и на два езика. Признава, че в София с чувства у дома. А голямата му любов е киното. Алесандро Масачи решава да стане актьор когато е..

публикувано на 15.02.24 в 10:05

Трифон Силяновски – ерудитът, когото комунистическата власт не успя да прекърши

В онова убого време на издялани по партиен калъп човеци да " стърчиш " със собствена осанка било грях, заплащан често с физическо унищожение. Някои обаче оцелявали – с потрошено от изстъпленията в комунистическите лагери тяло, ала с..

публикувано на 14.02.24 в 10:50
Силсила Махбуб

Отношението към бежанците от Близкия изток се нуждае от промяна

Животът на милиони хора по света, които живеят в низ от житейски предизвикателства – война, глад, бедност, изглежда неразбираем за Западния свят, част от който е Европа и България. Затова и приемаме разказите за подобни човешки съдби по-скоро като..

публикувано на 06.02.24 в 11:25