Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изумителната пещера Проходна и скалните обители в района на Луковит

2
Снимка: Венета Николова

Не е за вярване, но е факт! Удължените бадемообразни очи на пещерата Проходна не са човешко творение, както може да ви се стори, а са дело на майката Природа. Преди 68 милиона години тя е оформила двата отвора към небето, сякаш за да ни напомни, че не сме сами и че Господ, или някой друг, ни наблюдава и преценява от бездната, там горе. Нищо чудно, че я наричат пещерата „Очите на Бога“.

Това е една от най-знаковите природни забележителности по нашите земи. Намира се близо до град Луковит, известен като карстов район с удивителни скални образувания, в подножието на които криволичи река Искър.

Кадри от пещерата ще откриете във водещи сайтове за пътешествия. Проходна е оглавявала неведнъж и световни класации за най-необичайни места на планетата. Но не само! Тук, на фона на всепроникващите небесни „окна“, са заснети някои от най-въздействащите сцени на българския филм „Време разделно“, както и на холивудската продукция „Бягството“ с участието на Колин Фарел и Ед Харис или на френския филм „Версенжеторикс“ и пр….

„Проходна“ е дълга не повече от 365 м., а височината на свода й е 56 м. Има два входа – голям и малък, от които ентусиасти редовно скачат с бънджита. По стените й пък „пъплят“ алпинисти. Прекрачиш ли прага й, те връхлита вълна от позитивна енергия и вдъхновение. Случва се оперни певци да пуснат на воля гласа си, за да се насладят на съвършената акустика.

Първите следи от човешко присъствие в пещерата датират още от Неолита, а някои твърдят, че е била древно светилище или астрономическа обсерватория. Но едно е сигурно – Проходна открай време е била място на духовен живот. През средните векове пещерата е била част от състава на местния манастир „Света Богородица“, към който се числят и близките скални обители.

Скална обител Света МаринаТясна пътечка от пещерата отвежда до малкия скален манастир „Света Марина“. Предполага се, че е построен е от монаси исихасти в края на 14 век на мястото на древно светилище. В наши дни обителта се състои от малък двор и миниатюрна, добре поддържана църква, нашарена отвън от съвременни художници с ярки изображения от Библията.

В района на Проходна река Искър рисува живописен пролом. Високо в скалите, в местността Глигор, се намира манастирът „Свети Никола“. Предполага се, че е възникнал през 14 век. 149 стъпала отвеждат до входа на скалната му църква с долепените стопански сгради. Монасите са използвали естествена двуетажна пещера, за да обособят килиите си. Дълги години „Св. Никола“ е тънел в разруха, но днес е възстановен от местни доброволци.

Скалния манастир Свети Никола ГлигораСтенописите на църквата датират от 14 и 17 век и се съхраняват в Историческия музей в Ловеч. На тяхно място греят рисунки на съвременни художници, пресъздаващи житието и битието на Св. Никола.

Според една легенда манастирът е построен от болярина Доброслав в знак на благодарност за оздравяването на децата му от чума. Хората идват тук, за да запалят свещичка и да впишат молбите си към светеца в специално поставена за целта книга. От втория етаж, пред възхитените ни погледи, се разгръща спираща дъха гледка към един от най-красивите меандри на Искър и към отсрещните скали, приютили пещера Проходна.

Още за скалния манастир “Свети Никола“ Глигора и за близките природни чудеса, ще научите от нашия видео репортаж:

Снимки: Венета Николова

Галерия

Още от категорията

Варшава, Лондон и Прага са топ дестинациите от летище Бургас

88 авиокомпании са отвели пътниците от летище Бургас до 177 дестинации през 2020 г. Това са посочили от аерогарата за Bgtourism.bg. Варшава, Лондон и Прага са били трите най-желани международни дестинации, съответно с 45 901,  45 558 и..

публикувано на 25.01.21 в 10:25

Туристически чифлици ще предлагат алтернативна почивка край Балчик

Изграждане на туристически чифлици в зоните между урбанизираните територии и земеделските земи на Балчик – така  общината се надява да привлича летовници в близост до морския бряг. Идеята е записана в новия план за развитието ѝ до 2027 г., който ще бъде..

публикувано на 23.01.21 в 07:00

Кризата с Covid-19 засегна сериозно къщите за гости

Пандемията с коронавирус предизвика небивал срив в туристическата индустрия, осигуряваща около 12% от БВП на страната. Работещите в бранша алармират, че през изминалата година посетителите и оборотите в къщите за гости са намалели значително. Заради..

публикувано на 22.01.21 в 09:42