Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Годишно над 1 000 000 български жени са обект на насилие

Снимка: БГНЕС

На 25 ноември целият свят отбелязва Международния ден за премахване на насилието над жени. Датата е определена от Генералната асамблея на Общото събрание на ООН през декември 1999 г. Тогава Световната организация подканва правителствата, международните и неправителствените организации да предприемат дейности, насочени към повишаване информираността на обществеността по проблема.

В България Международният ден за премахване на насилието над жени ще бъде отбелязан с поредица от инициативи в продължение на 16 дни, до 10 декември, когато е Денят на човешки права (също учреден от ООН). Организатор е екипът на Българския фонд за жените. Първото събитие е днес, 25 ноември, от 18:30 ч., когато ще се състои онлайн премиера на първия по рода си албум „Вечните хитове на България“. Заглавията, включени в него са на някои от най-обичаните български поп и рок песни – „Моето мъжко момиче“, „Болката отляво“, „Да те жадувам“, „Богатство“... Но всъщност музика няма, заглавието е подвеждащо, затова пък със сигурност провокира интерес.

„Единадесетте „хита“ звучат така, както ги чуват милиони български жени и както никога не са звучали по радиото например. Това са монолози на насилници към жени – техни жертви. Изпълняват актьори, но думите са автентични. Това са изкази на унижение и подигравка към жените, които показват как любовта понякога се изражда в агресия. Текстовете описват дословно случаи на различни видове насилие. За съжаление, в тях е възможно всеки да разпознае свои близки и познати“ – сподели Гергана Куцева, представител на БФЖ. В специално събитие във фейсбук страницата на организацията ще бъдат публикувани записите, достъпни за онлайн слушане, а впоследствие ще бъде издадена винилова плоча.

Мисията на този проект е да напомни мрачната статистика – на всеки две седмици по една жена е убивана, докато слуша едно от тези или подобни словоизлияния. Всяка година над 1 000 000 български жени от всички възрасти са обект на насилие. Всяка година десетки българки са убивани от техни настоящи или бивши съпрузи или партньори и от пандемията, наречена насилие над жени.

От Българския фонд на жените искат да обърнат общественото внимание и към друг тревожен факт – случаите на насилие над жени често биват омаловажавани, премълчавани и дори толерирани. Дали е въпрос на манталитет, възпитание или най-обикновена липса на емпатия? Каквато и да е причината, тя вероятно би могла да бъде преодоляна с волята и усилията на всички нас.

Снимки: БГНЕС и bgfundforwomen.org

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Ще започне ли политическият диалог между Турция и Гърция? "Гърция и Турция имат реален шанс да намалят напрежението, породено от   споровете им в Източното Средиземноморие". Това е казал германският външен министър Хайко Маас , който..

публикувано на 22.01.21 в 12:50
Диана Ковачева

Искат отмяна на междинните матури в IV и Х клас

Омбудсманът Диана Ковачева препоръча на министъра на образованието да отмени изпитите от Националното външно оценяване след IV и X клас. Повод за писмото до министъра са жалби и подписки на родители до обществения защитник. Обудсманът припомня и проблема..

публикувано на 22.01.21 в 10:56

Едва 1/3 от персонала във фирмите е готов да се ваксинира

Представително проучване на Българската търговско-промишлена палата показва, че  34% от мениджърите заявяват, че има интерес от техните служители за ваксиниране срещу Covid-19. В 22% от фирмите няма интерес . 1/2 от анкетираните не могат да дадат..

публикувано на 22.01.21 в 10:13