Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Онлайн инвестиционен форум събра бизнесмени от България и Турция

Онлайн среща под наслов „Бизнес и инвестиционни възможности“ събра представители на повече от 150 предприятия от България и Турция, които представиха възможностите за бизнес в двете съседни държави. Организирани бяха и B2В срещи между български и турски фирми, работещи в автомобилната индустрия, електрониката и електротехниката, механиката, химическата промишленост, ИКТ и в други сфери, информират от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, която заедно със Съвета на външнотърговски отношения на Турция (DEIK) бяха домакини на българо-турския онлайн форум.

"В последните години Република Турция е сред първите 10 държави-източници на преки чуждестранни инвестиции в България. По данни на БНБ инвестициите от Турция са близо 1 млрд. евро. Въпреки пандемията само за тази година те са над 20 млн. евро" - заяви заместник-министърът на икономиката Яна Топалова. Тя информира и, че стокообменът между двете страни в периода януари-септември 2020 г. е в размер на малко над 3 млрд. евро, което бележи спад от 11% в сравнение със същия период на миналата година.

По думите на турския заместник-министър на търговията Юлмаз Батур, България е стратегически важен партньор на Турция – от една страна, заради членството на страната ни в Европейския съюз, а от друга – като съсед. Тя допълни, че търговските отношения между двете държави трябва да продължават да се развиват, а онлайн събития като настоящото са от голямо значение като среда за „нетуъркинг“ в настоящия труден период.

Още от категорията

95% от чуждестранните компании с инвестиции в България са готови да ги разширят

Проучванията на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ и партньорски бизнес организации показват, че 95% от чуждите компании, които вече са направили инвестиции в България, са готови да ги разширят. Това е съобщил председателят на палатата Цветан..

публикувано на 15.01.21 в 09:49

София и Хага с нова Спогодба срещу двойното данъчно облагане

Парламентът ратифицира Спогодбата между България и Нидерландия за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване на отклонения и заобикаляне на данъчното облагане, предаде БТА.  До момента действаше спогодба за избягване на двойното данъчно..

публикувано на 14.01.21 в 17:10

Подготвя се Национален план за въвеждане на еврото в България

" Очакванията ни са страната ни да се присъедини към еврозоната през 2024 г. " Това е заявил министърът на финансите Кирил Ананиев по време на онлайн годишния форум на Euromoney за Централна и Източна Европа, съобщава пресцентърът на финансовото..

публикувано на 12.01.21 в 17:08