Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вицепремиерът Каракачанов поздрави Зоран Заев за позицията му относно България

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Красимир Каракачанов поздрави премиера на Северна Македония Зоран Заев за заявената позиция във вчерашното му интервю за агенция БГНЕС и посочи, че ако се върви в тази посока, следващата година може да се говори за започване на преговорния процес за присъединяването на Северна Македония към ЕС. В Националния военен университет във Велико Търново, където бе отбелязана 142-рата годишнина от началото на военното образование в България, Каракачанов заяви, че България настоява в договора на ЕС със Северна Македония да бъде записано ясно, че България по всяко време може да спре преговорния процес, когато договорът между България и Северна Македония не се изпълнява. Той настоя също декларираната от премиера Зоран Заев позиция към страната ни да излезе от формата на декларация и медийно интервю и да стане междудържавен документ, предаде репортерката ни Здравка Маслянкова. 
Припомняме, че в интервю пред агенция БГНЕС на 26 ноември Зоран Заев лично се ангажира за приятелство с България.
„Имаме обща история. Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Югославия ни разделяше. България не е фашизъм, България е наш приятел. Новите поколения не знаят цялата тази действителност, а тя трябва да ни сплотява. Ако някой си позволява да очерня България, ще понесе отговорност, това няма да го позволя“, каза премиерът на Северна Македония. Той уточни, че страната му е изпратила меморандум до България, в който се заявява, че няма териториални и малцинствени претенции. 
85 % от македонците искат интеграция в ЕС, 95 % искат приятелство с България, подчерта Заев. 

Още от категорията

Румен Радев: Изборите трябваше да бъдат през септември 2020

Най-подходящото време за провеждане на парламентарните избори беше през септември след протестите с искането за оставката на правителството, заяви президентът Румен Радев преди церемонията по епископското ръкоположение на монсиньор Румен Станев в..

публикувано на 17.01.21 в 16:39

Илияна Йотова: Има мълчалив отказ за законодателни промени като гаранция за честни избори

4 април беше избран от президента Румен Радев за провеждане на парламентарните избори след мащабни консултации, каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова. Отлагането със седмица на първоначално посочената от него дата е направено, за да се постигнат..

публикувано на 17.01.21 в 13:05

Елеонора Митрофанова е новият руски посланик в България

Руският президент Владимир Путин назначи 67-годишната Елеонора Митрофанова за посланик на Руската федерация в България , съобщава РИА Новости. Митрофанова е завършила е Московския държавен институт за международни отношения. Започва дипломатическа..

публикувано на 15.01.21 в 16:26