Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Министърът на околната среда увери премиера, че водна криза няма да има

| обновено на 27.11.20 в 14:48
Снимка: БГНЕС

На среща с премиера Бойко Борисов министърът на околната среда и водите Емил Димитров е уверил, че криза с водоснабдяването в Бургас няма да има, като в следващите месеци за целта ще се вземат всички необходими мерки. "Ще има и питейна вода, ще има и вода за земеделците", написа в профила си във Фейсбук след срещата премиерът Борисов. Това стана след като по-рано днес министър Димитров отиде неочаквано в парламента и предизвика скандал, като обяви, че "язовирите в България са обезпечени на 45 % от обема си към днешна дата”.
Той алармира, че политиката за язовирите е сериозно изостанала и прогнозира водна криза в земеделието през 2021 г. Тревожно е състоянието на язовир Камчия, който снабдява с питейна вода крайморските общини Бургас и Поморие. „Бургас може да остане без вода през следващата година”, съобщи министърът и сравни ситуацията със сериозната водна криза, в която изпадна през 2019 г. близкия до столицата град Перник и режима на водата, който преживя населението там. По думите на Димитров, е необходимо да се достигне 70-75% обезпеченост на водоемите, за да се спаси цял един отрасъл в България земеделието.
Информацията, изнесена от министъра на околната среда и водите Емил Димитров и констатацията му, че „политически решения съсипват язовирите” предизвика бурна дискусия в пленарната зала. Опозицията поиска оставка на правителството. 

Още от категорията

Природозащитници настояват за депозитна система за пластмасови отпадъци

Природозащитници настояха за въвеждане на депозитна система за всички бутилки в България като дългосрочно решение на замърсяването с пластмаса за еднократна употреба. Те заявиха позицията си със символична двуметрова вълна от отпадъци, която..

публикувано на 21.01.21 в 19:07

Нидерландия въвежда „двойно тестване“ при влизане в страната

Заради разпространението на Covid-19 Нидерландия въвежда нови, по-строги мерки, сред които е „двойно тестване“ на пристигащите в страната  с въздушен или морски транспорт от държави с „оранжев“ и „червен“ код, сред които е България, съобщават от българското..

публикувано на 21.01.21 в 18:35

България може да отказва достъп до газопровода „Балкански поток“

България може да отказва достъп до газовата инфраструктура на „Балкански поток“. Това са записали депутатите в окончателните промени в Закона за енергетиката. Възможността страната ни да отказва достъп до газопровода е свързана с евродиректива за..

публикувано на 21.01.21 в 17:07