Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Разрастването на пандемията от Covid-19 на територията на Европа се отразява на условията за пътуване в различните държави и някои от тях направиха промени в режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте подробностите:

Гърция преустанови временно бързите тестове за водачите на товарни МПС като част от мерките за ограничаване на разпространението на Covid-19, след реакция на българското посолство в Атина.

За водачите на товарни автомобили се прилага изключение от изискването за бързи тестове на влизащите на гръцка територия пътници през сухопътна граница. Става дума за  гранично пропускателните пунктове  Кулата-Промахон, Маказа-Нимфея, Илинден-Ексохи, Капитан Петко Войвода-Орменио.

Освен това, за товарните камиони не се прилага ограничението за преминаване само в часовата зона от 07.00 ч. до 23.00 ч., а за водачите им не се изисква и представяне на отрицателен резултат от PCR тест. Същевременно се запазва изискването за представяне на QR код.

Унгария удължи до 1 февруари 2021 г. забраната за влизане в страната на чужденци без съществена причина като мярка за борба с разпространението на коронавируса, предаде БТА.

Напомняме, че в момента чуждите граждани могат да влязат на територията на Унгария само по уважителна причина. Унгарските граждани след връщането си от чужбина трябва да се самоизолират. Тези мерки бяха приети с цел да не се допусне внасяне на заразата от чужбина.

В Унгария сега действа извънредно положение и нощен полицейски час.

Великобритания въвежда нова система, която ще позволи на пътници, идващи от високорискови за коронавируса страни, да бъдат тествани за Covid-19 след 5-дневна карантина. Мярката влиза в сила от 15 декември 2020. В случай, че пробата им се окаже отрицателна, изолацията на лицата ще бъде прекратена.

Тестовете ще се извършват от одобрени от правителството частни лаборатории за сметка на пътуващите и ще струват между 65 и 120 британски лири. Пристигащите на Острова със самолет, влак или ферибот  ще трябва да направят предварителна заявка за теста чрез одобрен от правителството списък преди самото пътуване.

За тези, които откажат да бъдат тествани, изискването за 14-дневна карантина остава.

Напомняме също така, че българските граждани ще могат да влизат и пребивават краткосрочно във Великобритания без виза в рамките на 6 месеца, считано от 1.01.2021 г.

Съставил : Венета Николова

Още от категорията

Природозащитници настояват за депозитна система за пластмасови отпадъци

Природозащитници настояха за въвеждане на депозитна система за всички бутилки в България като дългосрочно решение на замърсяването с пластмаса за еднократна употреба. Те заявиха позицията си със символична двуметрова вълна от отпадъци, която..

публикувано на 21.01.21 в 19:07

Нидерландия въвежда „двойно тестване“ при влизане в страната

Заради разпространението на Covid-19 Нидерландия въвежда нови, по-строги мерки, сред които е „двойно тестване“ на пристигащите в страната  с въздушен или морски транспорт от държави с „оранжев“ и „червен“ код, сред които е България, съобщават от българското..

публикувано на 21.01.21 в 18:35

България може да отказва достъп до газопровода „Балкански поток“

България може да отказва достъп до газовата инфраструктура на „Балкански поток“. Това са записали депутатите в окончателните промени в Закона за енергетиката. Възможността страната ни да отказва достъп до газопровода е свързана с евродиректива за..

публикувано на 21.01.21 в 17:07