Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Осъдителни реакции за оскверняването на българския паметник в Охрид

| обновено на 28.11.20 в 18:02
Снимка: МВнР

Паметникът в Охрид, открит в чест на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба "Илинден" на 5 септември 2009 година, е разрушен, съобщи агенция БГНЕС. Унищожена е "стилизираната капка", в която бяха преплетени 15 метални рози, напомнящи за загиналите при удавяне 15 български туристи.

Българското външно министерство изрази дълбоко възмущение относно оскверняването на паметника и изрази надежда, че вандалската проява няма да остане незабелязана от страна на властите в Република Северна Македония и „извършителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност“. В позицията на МВнР се казва още, че „подобно отношение към паметта на българските туристи, загинали на 5 септември 2009 г., е недопустимо“.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония също осъди вандалския акт, като заяви:

„Компетентните служби са информирани и в най-близко време ще отстранят това злодеяние на безотговорни и злонамерени хора, за да можем достойно да запазим паметта за тази трагедия“.

В съобщението се добавя, че вратите на историческия Охрид остават широко отворени за всички туристи, „а особено добре дошли за нас са приятелите ни от съседна България“.

Днес и кметът на Охрид Константин Георгиески осъди оскверняването на паметника, съобщи телевизия ТВ24, цитирана от БТА. Георгиески призова гражданите да се въздържат от вандалски актове и да покажат по-високо съзнание.

Корабът „Илинден“ потъна на 200 метра от брега на 5 септември 2009 г. На борда му имаше 50 пътници от България, пътуващи към манастира „Свети Наум“.Още от категорията

Предупреждение за лошо време в Централна и Източна България

Предупреждение за опасно време издаде Националният институт по метеорология и хидрология за 27 януари. Оранжев предупредителен код е обявен за Източна България - в 9 области. Жълт код е обявен в централните райони на страната за..

публикувано на 27.01.21 в 05:40

Почитаме жертвите на Холокоста

Днес, светът отбелязва 76-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц-Биркенау“ и отдава почит на милионите еврейски жени, мъже и деца, както и на всички други жертви, сред които стотици хиляди роми и синти, убити по..

публикувано на 27.01.21 в 05:35

Част от ресторантьорите излизат на протест

За 27 януари от 12 ч. е насрочен протест пред сградата на Министерския съвет с настояване заведенията да отворят от 1-ви февруари, а дължимата държавна помощ за затварянето им да бъде плащана навреме. Организатори са Съюза на собствениците на..

публикувано на 27.01.21 в 05:10