Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият музикален клип „Мърфи“ – талант, въображение и артистизъм

Снимка: стоп кадър

През последните дни в социалните мрежи се появи нов видеоклип – на песента „Мърфи“. Избрахме да го представим заради свежата фантазия и интересни режисьорски решения, както и младежкия поглед към житейски теми, стари като света – романтично влюбване, раздяла, внезапен спомен след години и осъзнаване, че любовта и този човек уж от миналото са останали незабравени и вероятно – незабравими.

Песента се ражда през миналата учебна година. Всичко започва  от задача по сценична реч за студентите в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Разделени на групи, те трябва да подготвят проект върху творчеството на български поети. В една от групите работят заедно Елеонора Иванова  – актриса в клипа, Теодор Кисьов – автор на музиката и аранжимента, както и Жаклин Даскалова – съавтор в създаването на текста и музиката и изпълнител на песента „Мърфи“.

За Радио България младата дама разказва: „Тогава избрах поемата „Тавански спомен“ от Валери Петров. Оказа се, че не сме подбрали точния текст спрямо поставената задача и се наложи да потърсим друг автор. Но толкова се влюбих в поезията на Валери Петров, в ритмиката на прекрасните му стихове, в самата поема, че се роди песента „Мърфи“.“

Интересно е да споменем, че „Тавански спомен“ на Валери Петров е поема от седем части. Жаклин избира откъс, който разказва за първите любовни трепети:

„...биеше сърцето гръмко във гърдите

само като видех вашата врата,

саксофони свиреха, облаци хвърчаха

и тролеят движеше се помежду звездите...“

Текстът на припева, добавен от певицата, дава и заглавие на песента:

Вчера, днес и утре също

 играем против закона на Мърфи...“

От Жаклин научихме още, че замесените в създаването на песента в момента са студенти в четвърти курс, специалност актьорско майсторство за драматичен театър, в класа на проф. д-р Ивайло Христов. Освен театъра, те се опитват да развиват и музикалния си талант, а песента „Мърфи“ е един от първите им опити.  Режисьори са Боян Фераджиев и Иван Иванов, в екипа са и Ирена Дойчева и Ванина Цандева, създали дизайна, както и още няколко млади творци. Клипът е заснет в каменна кариера близо до София. Останалото е талант, въображение и артистизъм.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15