Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Онлайн честване на 120 г. от рождението на поета и дипломат Георгиос Сеферис

Снимка: архив

Библиотечно-информационният център „Гръцки език и култура“ към Филологическия факултет на Великотърновския университет организира онлайн честване на 120 г. от рождението на поета и дипломат Георгиос Сеферис.

В проявата, която е под патронажа на посланика на Кипър в България Мариос Кундуридис, участваха студенти и преподаватели, както и ученици от Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“.

Открита бе и експозиция „Поетът и дипломатът Георгиос Сеферис“. Тя включва табла с моменти от живота и пътуванията на Сеферис, фотографии с лица и екзотични места, запечатани от фотообектива на самия поет. Между тях са вмъкнати стихотворения и текстове на български и гръцки език, пише в. „Труд“.

Още от категорията

„Болшой театър“ ще гостува в София на 5 ноември

Солисти на Болшой театър идват в София за оперен гала спектакъл. Събитието, което бе отменено заради противоепидемични мерки, ще се състои на 5 ноември в зала 1 на НДК,  съобщиха организаторите. По думите им водещи артисти от най-големия руски театър за..

публикувано на 20.01.21 в 12:26
Пенчо Георгиев (1900 - 1940)

Непознатият Пенчо Георгиев между творчеството и живота

Софийската градска художествена галерия изважда от забвение изкуството на поредния български творец, чиито следи избледняват в спомените на съвременниците му от първата половина на миналия век. Изложбата “Пенчо Георгиев. Между театъра и живота”..

публикувано на 19.01.21 в 10:28

Награден от ЕС албански роман е отпечатан на български

На български език излезе романът "Епосът на утринните звезди". Книгата на родения през 1971 г. Руди Еребара спечели Наградата за литература на ЕС през 2017 г. Преводът е на Екатерина Търпоманова. Еребара е поет, романист и преводач. Завършил е Академията..

публикувано на 18.01.21 в 11:58