Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Стефан Попов за живота, учениците си и радостта от музиката

Снимка: личен архив

Блестящ изпълнител, обичан и всеотдаен учител, проф. Стефан Попов е сред най-известните имена в света на класическата музика.

През последните четири десетилетия преподава в Guildhall School of Music and Drama в Лондон, а преди това (до 1977 г.) – в САЩ, Boston University и England Conservatoire, където оглавява департамента по виолончело.

 Печелил е награди от най-реномираните конкурси за инструменталисти, а през
2008 г. е удостоен с титлата Chevalier du violoncelle (Кавалер на виолончелото) в Мемориалния център за виолончело на Eva Janzer.

Казва, че от най-ранна възраст получава непоискани и неочаквани подаръци от живота: „Дори да положа всички усилия, винаги се случва нещо различно от моите представи. При това винаги е за добро.“

Роден е на 4 април 1940 г. в гр. Лом, сравнително малък град, разположен на брега на р. Дунав. От малък свири на пиано, а когато е на 12 г. Йордан Гаврилов, виден наш цигулар и педагог, настоява да започне уроци по виолончело, за да попълни местния оркестър.

Скоро талантът на момчето впечатлява всички и семейството решава да го изпрати в София. На 14 г. е приет в Интерната за даровити деца (съществувал 6 години), по-късно завършва Националното музикално училище. По препоръка на композитора Дмитрий Кабалевски, който чул негово изпълнение по време на гостуването си в София, младият изпълнител кандидатства за обучение в Московската консерватория. Там първо е в класа на Святослав Кнушевицки, след това продължава при големия Мстислав Ростропович.

„Благодарен съм на всички свои учители, но той е човекът, който най-много повлия и оформи музикалния ми светоглед“, споделя проф. Попов.
През 1966 г., като финалист на Международния конкурс „Чайковски“, печели медал и награда от Съюза на съветските композитори за изпълнение на руска музика.

През годините е записал множество компактдискове. Сред тях е авторската му преработка за виолончело на цигулковия концерт от Бетховен, по повод 200-годишнината от първото изпълнение на творбата. Казва, че е направил това, за да компенсира донякъде факта, че гениалният композитор не е написал концерт за виолончело.

Осемдесетият рожден ден на Стефан Попов също се превърна в поредното доказателство за „неочакваните подаръци“, които той има привилегията да получава.  Според плановете, виолончелистът щеше да отбележи своята годишнина през пролетта на 2020, с концерт в залата на ул. „Оборище“ № 5. Там някога се е помещавал Интернатът за даровити деца (по-късно и Националното музикално училище), там е бил и първият му самостоятелен рецитал. Поради извънредните мерки в целия свят, събитието беше отложено, но проф. Попов все пак изнесе концерт в тази зала.

С него преди дни беше открит Popov International Cello Festival and Academy, чиято програма включваше майсторски класове под ръководството на Мишел Страус – Франция, Кирил Родин – Русия и патрона на фестивала. Може да се каже, че това международно събитие „мина между капките“, защото часове след края му започна новият локдаун.



„Исках да изнеса концерт през април, когато е рожденият ми ден – пояснява проф. Попов пред Радио България. –  Знаем какво се случи с плановете ни – всички концерти, спектакли и пр. бяха отменени, а хората на изкуството пострадаха изключително много.  Моя ученичка, Натали Нейкова, реши, че непременно трябва да направим фестивала, за който отдавна имам идея, тя стана и негов артистичен директор. Беше подготвен проект, финансира го Министерството на културата. Васил Къркеланов, основател и директор на фестивала, намери много приятна зала – в столичната галерия „Порт“рети". Той засне концертите, осигури онлайн излъчване и т.н. Исках участниците да получат по-широк поглед върху съвременното виолончелово изкуство и затова поканих представители на две различни школи – руската и френската. В последния момент се оказа, че Родин не може да пътува и проведе уроците онлайн. Аз също преподавах и на живо, и чрез различни платформи. Някои от участниците от години посещават майсторските ми класове, познавам ги от деца. Имаше студенти и ученици от Сърбия, Мексико, Германия, България… Сред най-малките се явиха изключително талантливи български деца, за които това беше голямо събитие. Сигурно след 20-ина години ще си спомнят как е започнала кариерата им. Първата вечер изнесох концерт, заедно със Сергей Редкин – млад пианист, заменил моя дългогодишен колега Божидар Ноев, който също в последния момент се оказа, че не може да пътува. Сергей се справи блестящо със сонатите на Бетовен, независимо от краткото време за репетиции. Ще запомним и вълнуващия рецитал на колегата от Франция Мишел Страус.“

Проф. Попов е щастлив и горд с тримата си сина, с порасналите си възпитаници, пръснати по света, с настоящите си студентите си в Гилдхол, макар че през последните години работи с по-малък клас. Енергия и вдъхновение му носят и многобройните майсторски класове, които е имал по света и които продължава да провежда у нас вече 30 години. Благодарение на тях млади челисти от цял свят са имали възможност да открият очарователни български кътчета – възрожденската Трявна, красивата Витоша, Бургас и морето, родния му Лом, където е реставрирал фамилната къща и всяка година един от майсторските класове е там.

Сред най-важните ценности за професора са ненасилието и обикновената човешка радост
. А на въпроса има ли нещо, което все още иска да даде на своите ученици отговаря: „Да! Искам да ги убедя, че трябва да свирят с лекота. Много е важно да няма напрежение, а радост и лекота. Това удължава професионалния живот и радостта да свириш любимата си музика, независимо от годините.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15