Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България вече има Национален план за готовност при пандемия

Снимка: БТА

На брифинг днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев представиха Националния план на България за готовност при пандемия, приет на днешното правителствено заседание

Планът има общ характер и ще е валиден за всички възможни пандемии. Той дава основни насоки за прекъсване на епидемичния процес, набавяне на ваксини, нормалното функциониране на държавата, както и посланията, които ще се изпращат към населението, каза Кунчев. 

Министър Ангелов препотвърди, че ваксините, които ще получат българите, са същите, които ще получат гражданите на останалите страни-членки на ЕС, и ще се прилагат доброволно и безплатно за българските граждани. 

До четвъртък предстои да бъде съставен Национален план за ваксиниране, който ще бъде представен на следващото заседание на правителството. 

Първите ваксини се очакват до края на тази или в началото на следващата година. До края на тази седмица ще бъдат осигурени 4 хладилника за първата доставка на ваксината на „Пфайзер“. За координатор по Националния план за ваксиниране на населението е определен генералният директор на БЧК проф. Красимир Гигов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00