Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди хора във Виетнам носят България в сърцето си

Красотата на Ханой
Снимка: архив

В началото на 2020г. България и Виетнам отбелязаха 70 години от установяването на дипломатически отношения помежду си. Страната ни е една от първите, след Китай и СССР, която официално признава Демократична Република Виетнам на 8 февруари 1950г. Оттогава започва и сътрудничеството между държавите ни. Мнозина българи си спомнят още недалечното минало, преди 1989г., когато в България учеха и работеха много виетнамци. Усвояването на българския език започва още във Виетнам, където ги подготвят български преподаватели. В продължение на десетилетия, през висшите училища в България са преминали над 30 хил. виетнамски студенти, които не само не са забравили българския език, но и изпитват най-топли чувства към страната ни. Сред тях е доц. Чант Хи Мин Хоа, която днес е зам.ректор на Университета за социални науки и хуманитаристика в Ханой.

"Най-силно си спомням своите добри преподаватели и приятели - отбелязва в интервю за програма „Хр. Ботев” на БНР доц. Хоа. - В началото ми беше малко трудно да изучвам български език, но успях да завърша висшето си образование с отличие, да продължа на по-висока степен и да защитя дисертация. Повечето от хората във Виетнам, които са учили и завършили образованието си в България, са много добри в своята сфера. Някои постигнаха значими успехи в науката, други заемат високи длъжности в правителството, в администрацията, в различни организации и т.н. В наше лице България има голямо и силно лоби във Виетнам."

Според доц. Хоа България и Виетнам могат да развиват сътрудничество в много области като туризма, науката, културата, образованието. Специално в сферата на висшето образование, могат да бъдат развити съвместни магистърски и докторски програми. Има възможности за специализации и обмен на преподаватели.

"Двете държави биха могли да се споразумеят за учредяване на постоянни докторанти по български език в различни университети във Виетнам, както и по виетнамски език в България - посочва още зам.ректор Чант Хи Мин Хоа. - Най-новото, над което работим е преработено издание на българо-виетнамски речник, който е в два тома и е бил издаден от Софийския университет "Климент Охридски" през 1983-84г. Речникът е част от проект „Improving the quality of foreign languages...” и е с финансовата подкрепа на Министерството на външните работина България“.

В екипа, подготвящ новото издание на речника е и проф. Стоян Буров, един от преподавателите по български език, който в началото на 80-те години на миналия век обучава във Виетнам кандидатите за българските университети:

Проф. Стоян Буров

"От речника ще има голяма полза, защото ще подпомага всички, които поддържат своя български език. Има много виетнамци, които се занимават с наука, с култура. Речникът ще бъде полезен и в областта на търговията, икономиката, бизнеса, и особено туризма. Виетнам е много интересна туристическа дестинация - има много дълга крайбрежна ивица и там е вечно лято. Виетнамците са много прагматични хора, а идеята да се направят постоянни лекторати по български език във Виетнам и по виетнамски в България е много добра. Това не е само изучаване на български език, то е докосване до културата и връзките между хората."

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: БГНЕС и архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43