Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търси се кръстник на птиците ему в добричкия зоопарк

Снимка: БГНЕС

Наскоро Центърът за защита на природата и животните в Добрич се сдоби с истинско „съкровище“ - двойка редки птици ему. Екзотичните пернати бяха докарани от зоологическата градина в Стара Загора, която в момента е в ремонт. Двойката е в размножителния си период, така че има надежди тя да създаде поколение и Добрич да стане роден дом на малките пиленца.

Но истинската родина на птиците ему е Австралия. Счита се, че техният вид е много древен. Това са едни от най-големите пернати на планетата, достигащи 1,5 – 2 метра височина и тегло от 50 до 60 кг. Те не могат да летят, но пък бързо се придвижват. Освен това са доста устойчиви – могат да издържат дълго време без храна и вода.

Новите питомци на Добричкия зоопарк са на шестгодишна възраст. Ако женската снесе яйца, те ще са тъмнозелени и много големи, прогнозират стопаните им. Междувременно очакват предложения от цялата страна как да бъдат именувани птиците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23
Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10