Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приет е Националният план за ваксиниране срещу Covid-19

Снимка: БГНЕС

На заседание на Министерския съвет днес бе приет Национален план за ваксиниране срещу Covid-19. Това съобщи на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. При изготвянето на плана са използвани препоръките на Световната здравна организация, съобразени с особеностите на българското здравеопазване. Той е отворен и за актуализация в зависимост от обстановката, посочи министър Ангелов.

Кой кога ще бъде ваксиниран?
Според плана първо ще бъдат поставени ваксини на медицинския персонал – лекари, зъболекари, специалисти по здравни грижи, магистър фармацевти и помощен персонал, а така също на служителите на МВР. В тази категория попадат около 243 600 лица.

Втората фаза
 на ваксинация ще обхване педагогически специалисти, потребители и персонал на социални институции и персонала на ферми за отглеждане на норки – около 112 080 души.

Третата фаза
 обхваща участващи в поддържането на функционирането на основни за обществения живот дейности, като например служители от структурите в системата на ВиК. 

В четвъртата фаза попадат възрастните хора от 65-годишна възраст нагоре и хората с хронични заболявания.

Петата фаза
 ще обхване уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

Райониране
За целите на ваксинирането страната ще бъде разделена на 6 региона. Всеки един от тях има съответния отговорник - РЗИ, която ще извършва логистиката.
За Район 1 отговаря РЗИ- Враца, за район 2 – РЗИ-Велико Търново, за район 3 – РЗИ-Варна, за район 4 – Столичната РЗИ, за район 5 – РЗИ-Пловдив, за район 6 – отговорник е РЗИ-Бургас. 

Ваксинирането ще е доброволно
Министър Ангелов отново подчерта, че ваксинирането ще е доброволно след ясно изразено желание от страна на ваксинирания и информираното му съгласие за ваксината, която той си е избрал.

Прилагането на ваксините ще се случва след разрешение на Европейската агенция за лекарствата. "Трябва да достигнем 75% имунизирани, за да е защитено обществото като цяло", посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Изготвила: Миглена Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03