Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ролята на доброволците на БЧК в борбата с Covid-19

Над 17 хиляди са доброволците, подпомагащи акциите на Червения кръст

Снимка: БГНЕС

На 5 декември отбелязваме Международния ден на доброволеца. За първи път той се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато Световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да популяризират по-добре дейността им.

Една от организациите у нас, разполагаща с най-голям ресурс от доброволци, е Българският червен кръст. Според неговия заместник генерален директор Славита Джамбазова, броят им е повече от 17 000 души. Част от тях са постоянни такива, а други се включват само в някои от кампаниите.

От началото на пандемията, доброволците на Българския червен кръст активно участват както в осигуряването на хранителни продукти за възрастни, болни или граждани под карантина, така и в предоставянето на лични предпазни средства, консумативи и специализирана медицинска апаратура от бедствения резерв на организацията за медиците на първа линия в борбата с Covid-19. Осигуряването на храните за нуждаещите се, се осъществява със съдействието на социалните структури в общинските администрации, както и с Агенцията за социално подпомагане.

Какво е необходимо да направим, за да станем доброволци?

Кандидатстването за работа в организацията става чрез структурите в областните организации на БЧК – обяснява Джамбазова.

„Там кандидатът ще бъде ориентиран за дейностите на организацията, за своите права и отговорности като част от нея. Важно е да напомним, че цялата ни дейност е посветена на безвъзмездната подкрепа на хората и всеки доброволец прави това по своя воля, без натиск и възнаграждение. Необходимо е да спазва и фундаменталните принципи на организацията.”

На първо място сред тях е хуманността, следвана от неутралността и безпристрастността. Емпатията, солидарността и категоричното избягване на езика на омразата трябва да бъдат неразривна част от личността и характера на доброволеца.

Наред с обажданията на гражданите, потърсили организацията на горещите ѝ телефони за психологическа помощ или с друг тип молба, сигналите, на които се отзовават доброволци на Червения кръст през тази година са от всевъзможен характер.

„Свързани са с всичко онова, което може да се случи в живота – разяснява Славита Джамбазова. – Има нужда от нашата подкрепа когато в нечий дом е настъпил пожар. Тогава наши доброволци организират оглед на мястото, правят разчети за най-необходимите за бита неща. Ако ситуацията е извън компетенциите на БЧК, предоставяме консултации на пострадалите към кого да се обърнат.”

Освен това, БЧК активно работи  с пострадали при пътно-транспортни произшествия, предоставя топъл обяд на деца в риск в различни области от страната. В своята дейност Българския червен кръст е подпомаган и от международната общност, като тази година след глобалния апел на Международната федерация на Червения кръст, получи и раздаде повече от 30 000 пакета с хигиенни материали из цялата страна.

Ролята на доброволците е жизненоважна за работата БЧК. И това е факт още от създаването на първите две червенокръстки дружества, учредени веднага след Освобождението в Княжество България и Източна Румелия. В различните дружества, учредявани до създаването на Националната организация през 1885 година, доброволно и безкористно работят редица обикновени и видни граждани от следосвобожденска България.

„Това, което правят доброволците е пример, който, ако бъде последван от повече хора, съм убедена, че светът ни ще стане много по-толерантен и проспериращ – заяви в заключение заместник генералният директор на БЧК Славита Джамбазова.

Снимки: БГНЕС и БЧК


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37