Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българското земеделие има шанс да бъде включено в Плана за възстановяване

Снимка: Министерство на земеделието, храните и горите

Според министъра на земеделието Десислава Танева, пред българското земеделие се разкрива възможност да бъде включено в Плана за възстановяване и устойчивостПо време на видеоконферентна публична дискусия, посветена на втория стълб от Националния план за възстановяване и устойчивост „Зелена България“, Танева посочи, че прекият ефект от плана е обективен контрол върху системите за управление на мерките за подкрепа на сектора

След реформата на Общата селскостопанска политика за новия програмен период, която е оформена като зелен преход, ще има повече средства за озеленяване и екологосъобразно произведени храни, каквито търси потребителят. 

Благодарение на два проекта „Дигитално земеделие“ и „Подобряване на състоянието и модернизация на хидромелиоративната инфраструктура“, ще се  извърши качествено нов скок в управлението и развитието на българското земеделие. 

Първият предвижда създаване на цялостна Електронна информационна система в земеделието, както и инструменти за достъп до пространствени данни и регистри. 

Вторият цели възстановяването и модернизацията на напоителните системи в България, което ще доведе до увеличаване на земеделските площи и до 75 % икономия на вода.

Още от категорията

Меморандум ще спомага за дигиталната трансформация в България

Меморандум за сътрудничество с „Майкрософт България” ще способства за дигиталната трансформация, образованието и цифровата грамотност у нас. Документът бе подписан днес от Калин Димчев, представител на компанията за страната ни, и министрите на..

публикувано на 09.04.21 в 19:53

Представят Стратегия за растеж и конкурентоспособност на България

Днес Съветът по икономически и публични политики ще представи „Стратегия за дългосрочен ускорен растеж и конкурентоспособност на България“ . Стратегията предлага дългосрочна визия за икономическото развитие на страната.  Акцент в стратегията са..

публикувано на 08.04.21 в 06:35

Българският бизнес гледа с оптимизъм на развитието

58% от българските бизнес лидери очакват икономически растеж през следващата една година. 68% от тях очакват увеличение в приходите на компаниите си, но само 15% имат планове за навлизане на нов пазар. Това показва 24-тото глобално проучване на..

публикувано на 07.04.21 в 15:49