Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Няма напредък по спорните исторически въпроси със Северна Македония

Двамата съпредседатели на Съвместната комисия проф. Ангел Димитров и проф. Драги Георгиев
Снимка: БГНЕС-архив

11 среща на Съвместната експертна комисия по историческите въпроси между България и Република Северна Македония, създадена в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни, приключи без резултат. 

Двамата съпредседатели на комисията проф. Ангел Димитров и проф. Драги Георгиев изразиха ключовите различия между историците от София и Скопие, станали основна причина България да блокира началото на преговорите на Македония за членство в Европейския съюз. 

Според проф. Ангел Димитров важна стъпка към изчистване на разногласията е историците в Северна Македония да направят самокритичен анализ на югославското минало на страната. Като пример за противоречията проф. Димитров посочи, че след осмата среща на Съвместната експертна комисия историците от Северна Македония престават да подписват протоколите, като отказват да приемат българското тълкуване на понятието "македонски".  

"Блокирайки подписването на протоколите на последните две срещи, поставя под съмнение нашата работа - подчерта проф. Димитров и допълни: - Без документ, който ясно да отразява какви дискусии са водени и какви решения са взети, нещата стават несигурни и показват нежелание да се работи по-ефективно". 

От своя страна проф. Драги Георгиев определи дискусията като многослойна, но и като безрезултатна. Въпросът остава отворен до следващата седмица, когато Комисията ще се събере отново онлайн.

Още от категорията

Българска народна банка

Бели бюлетини от печатницата на БНБ за изборите

Хартиените бюлетини за парламентарните избори на 4 април ще са бели. Те ще са изработени от плътна непрозрачна хартия, която не позволява да се разкрива тайната на гласуването. Ще се отпечатват от печатницата на Българската народна банка, като при..

публикувано на 26.02.21 в 11:37

“Тренд”: ГЕРБ води с 4,8% пред БСП за изборите

5 са сигурните формации в следващия парламент, 2 са на ръба. Това показва изследване на социологическа агенция „Тренд“ по поръчка на вестник “24 часа” в периода 12-19 февруари 2021 г. 47% от запитаните заявяват, че ще гласуват на парламентарните..

публикувано на 26.02.21 в 09:34

България иска от Скопие да не си говорят през медиите

„ЕС не работи като Югославия и това го казваме на Скопие от 2019 г. Нашето единствено и постоянно послание към тях е да си говорим искрено, не през медиите“. Това заяви пред bTV външният министър Екатерина Захариева по повод последните разговори с..

публикувано на 25.02.21 в 15:57