Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на дарителя

Бюст-паметник на Нанчо Попович в градинката пред читалище „Добри Войников“ в Шумен
Снимка: facebook.com/blagodetelibylgarski

На 6 декември, наред с Никулден, отбелязваме и Деня на дарителя. За първи път това се случва през 1937 г. в гр. Шумен – в знак на благодарност и почит към всички благодетели на българщината и духовността.

Датата 6 декември е избрана по идея на възрожденеца Илия Блъсков в чест на видния шуменски благодетел Нанчо Попович /1818 – 1883/, който на Никулден има имен ден.

Попович завещава средства за построяване в родния му град на едно от първите девически училища в страната, както и за неговата поддръжка, а така също за стипендии на талантливи ученици.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00