Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пенсионирането в България е все по-трудно

Снимка: БГНЕС

Все по-малко българи успяват да изпълнят условията за пенсиониране. До септември 2020 г. броят на новоотпуснатите пенсии е 62 757 - с 20 484 по-малко спрямо 2015 г. Отчита се спад от 24% за последните 5 години. Едва половината - 54% се пенсионират с лична пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Останалите пенсии са инвалидни, наследствени, за ранно пенсиониране по условията за сектор "Сигурност" или несвързани с трудова дейност. Делът на инвалидните пенсии остава висок - 37%. 1/5 от новите пенсионери се пенсионират над обичайната възраст на 66 години и половина, защото всеки трети възрастен няма достатъчно стаж, за да се пенсионира по общия ред, сочат данните на Националният осигурителен институт.

Още от категорията

Програма ще насърчава производството на уникалните български продукти

Национална програма ще насърчава производството и употребата на уникалните за различните райони на България продукти. В работната група за създаването й са включени представители на министерствата на земеделието, на икономиката, на регионалното развитие,..

публикувано на 01.08.21 в 10:01
Асен Василев

Служебното правителство иска актуализация на бюджета

Днес ще бъде представено предложението на служебното правителство за актуализация на бюджета. Това ще стане на Третия обществен съвет към министъра на финансите, предаде репортерката на БНР Марта Младенова. Според министър Асен Василев се очаква..

публикувано на 22.07.21 в 06:25

България на картата на соларната енергетика

Новите цени на електроенергията, влезли в сила от началото на този месец, за пореден път предизвикаха недоволство от страна на бизнеса. Най-простото обяснение защо е необходимо това поредно повишение, са по-високите цени на въглеродните емисии, които за..

публикувано на 21.07.21 в 11:10