Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България и Сърбия в търсене на нови бизнес възможности

Посланикът на Сърбия Желько Йович
Снимка: БГНЕС

„Използват се само 20% от съвместните възможности за бизнес между България и Сърбия. Необходимо е засилване на досегашното партньорство и създаване на нови връзки“, заяви Желько Йович, посланик на Сърбия в България, на виртуална бизнес среща, организирана от Българската търговско-промишлена палата. 

Във форума се включиха около 60 представители на български и сръбски компании, информират от БТПП.

На срещата българският посланик в Сърбия Радко Влайков сподели, че за четири години стокообменът между двете страни е нараснал с 58% и през 2019 г. той възлиза на 1214,5 млн.евро. През настоящата година по обективни причини стокооборотът е отбелязал спад.

Българският посланик в Сърбия Радко Влайков

Компаниите от двете държави осъществиха контакти, като си обещаха да работят съвместно по-активно в сферите на транспорта и логистиката, храните и напитките, медицинската и фармацевтична промишленост, туризма, информационните технологии и др.

Снимки: БГНЕС, far.rs

Още от категорията

Повишение на БВП на България с 3,5% през 2021 г. очаква ЕК

Заради пандемията от Covid-19 икономиката на България се е свила с 4,2% през 2020 г. Инвестициите са спаднали рязко в първата половина на годината заради голямата икономическа несигурност. Вносът също се е свил – с 6,6%. Това показва изследване на..

публикувано на 12.05.21 в 18:24

Държавата запазва стабилен фискален резерв

Актуализация на бюджета може да се наложи само при влошаване на пандемичната обстановка, каза в парламента финансовият министър в оставка Кирил Ананиев. За борба с Covid-19 от началото на кризата до 31 март 2021 г. държавата е дала 2,6 млрд...

публикувано на 21.04.21 в 12:01

Необходима е коренна промяна на модела, по който България привлича инвестиции

За да може да разчита на европейски средства за подпомагане на икономиката в криза, България трябва да представи пред Европейската комисия добре мотивиран План за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Проектът на този документ беше внесен преди дни..

публикувано на 21.04.21 в 11:43