Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българката Диана Фотева декорира дворци в Дубай

7
Снимка: личен архив

Търсена е заради уникалния и ексклузивен стил, в който работи. Декорира къщи и дворци в Обединените арабски емирства, превръщайки ги в необичайни и красиви места за живеене. Вече 16 години Диана Фотева създава шедьоври, с лекота размивайки границата между изобразителното и декоративното изкуство.

Изучавала е стенопис и монументални техники в Националната художествена академия в София, продължава с живопис в един от най-големите университети за изкуство и дизайн в Германия (Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle, Germany), а живота ѝ променя един филм.

„В един дъждовен ден гледах по телевизията за Дубай, който ме впечатли и реших, че това е мястото на моята реализация – спомня си Диана Фотева. – Възможността не закъсня: дойдох тук и работих 6 месеца за известен италиански декоратор. Година по-късно, след като приключих следването си в Германия, се върнах и основах своя фирма.”

Декоративни тавани и мазилки, фрески, стенописи и орнаментални композиции – това е само част от богатата палитра услуги, които предлага фирмата на Диана.

Трудно ли е да се извоюва място на пазара в държава като Обединените арабски емирства?

„Голямата заслуга бих отдала на моята солидна и поливалентна професионална подготовка, която ме отличава и извежда пред много други на местна почва – казва Диана Фотева. – На второ място, важна предпоставка за успеха е способността да преценяваш ситуацията и непрекъснато да се адаптираш и нагласяш спрямо нея. Дубай е място, което се развива със замайващи темпове, а ние имахме щастието и късмета да се установим във време, когато нещата бяха още в зародиш. Днес се чувствам горда да бъда част от това общество и благодарна за възможността да съпътствам този изключителен прогрес.”


Бащата на Диана е изключителният български маринист Фоти Фотев, самата тя е известен арт-декоратор с вродено чувство за естетика и богат професионален опит. Предава ли се талантът по наследство?

„Мисля, че да – отговаря Диана. – Но освен че се предава, талантът се натрупва и доразвива. В нашата фамилия започва още с дядото на моя баща, който също е рисувал, макар да е бил самоук. Талантът сам по себе си обаче не е достатъчен: изискват се сериозен труд и постоянство, както и редица други качества, като находчивост и умение да се приспособяваш и израстваш в динамична и постоянно променяща се среда.”

Първите поръчки, които получава Диана, са за единични стени и тавани с позлата. Не след дълго преминава към художествен интериор и цялостни концепции – като изрисуваната антична карта на света на тавана на детска стая, за да стигне до големи и сложни проекти:

„Последните ни обекти са предимно луксозни хотели. Тази година участвахме в проект на световноизвестната архитектка Заха Хадид. Сега завършваме топ-луксозен хотел в бизнес-сърцето на Дубай – споделя българката.


Но може би един от най-емблематичните проекти, които съм изпълнявала, беше в частната ферма на покойния шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян, основателя на федерацията на ОАЕ, наследена от неговият син шейх Тахнун в пустинята на Абу Даби, защото там имах удоволствието да се докосна до богатството на местния бит и култура. Местните са добре образовани по отношение на дизайна, предвид тяхната платежоспособност и възможността им да пътуват по света.”

България не липсва на Диана, защото тя никога не е прекъсвала връзката с родината. А привнася ли и нещо българско в произведенията, които създава?

„Определено! – категорична е арт-декораторът Диана Фотева. – Като възпитаничка на българската изобразителна школа, тя се проектира в работите ми при изграждането на стенописи, в орнаменталните рисунки, сериозно присъствие имат флоралните мотиви, но не бих могла да кажа, че се ограничавам с тях. Винаги съм имала афинитет и към западноевропейското изкуство. Затова моите неща са един богат синтез от европейски стилове, подправени с изтънчен арабски привкус...

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Сънародниците ни в Коядо Виялба отпразнуваха българската пролет

Сънародниците ни в Коядо Виялба (Мадрид) отпразнуваха своя най-любим сезон с фолклорния концерт спектакъл “Българска пролет”. Събитието беше организирано от фолклорната танцова група “Пъстър Хоровод”. В концерта се включиха много български състави,..

публикувано на 21.04.24 в 11:34