Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гаранции за отчетност на управлението поискаха от Президентството

Снимка: БГНЕС

За обществено обсъждане беше представена Третата част на проекта за Национален стратегически документ, изготвен от Стратегическия съвет към президента Румен Радев.

В нея се посочва, че са необходими законодателни промени, които да осигурят нормативни гаранции за отчетност, отговорност и откритост в  управлението на страната. Според документа е необходимо правната уредба да задължава премиера редовно да отчита резултатите от своята работа и тази на правителство пред парламента. 

Подчертава се, че реформата в съдебната власт е от ключово значение, като сред първите стъпки в тази насока трябва да е създаването на механизми за недопускане на политически и други обвързаности в системата, предаде репортерката на БНР Мария Костова.

Още от категорията

Служебният кабинет илюстрира желанието за промяна

Второто служебно правителство в рамките на мандата на президента Румен Радев встъпи в длъжност с официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Някои от министрите вече са били част от предишно служебно правителство по времето на президента..

публикувано на 12.05.21 в 12:25

Служебното правителство положи клетва пред президента

На церемония в Гербовата зала на президентството клетва положи новото служебно правителство на България, начело с премиера Стефан Янев. Държавният глава Румен Радев поздрави новите министри за куража им да поемат отговорност в настоящата сложна обстановка...

публикувано на 12.05.21 в 10:11
Румен Радев и Стефан Янев по време на церемонията пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 76 години от победата над нацизма.

Президентът разпусна парламента и назначи служебно правителство

С указ президентът Румен Радев разпуска от 12 май 45-ото Народно събрание.  Държавният глава насро чва произвеждането на предсрочни парламентарни избори з а 11 юли. Радев назначава служебно правителство в състав: Стефан Янев -..

публикувано на 11.05.21 в 14:35