Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора е финалист за балканските туристически „оскари“

Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Един от най-старите градове в Европа – Стара Загора, е финалист в категорията „Голяма община с принос в туризма“ на Балканските награди в туристическата индустрия за 2020 г., които при благоприятно развитие на ковид кризата се очаква да бъдат връчени на официална церемония в София, на 21 декември.

Със своята хилядолетна история (8000 години), Стара Загора е привлекателна културно-историческа дестинация и предлага на туристите разнообразие от музейни експозиции и археологически паметници от различни епохи.

Неолитните жилища в Стара Загора

Ключови за туризма в района са Музеят "Неолитни жилища" с едни от най-добре запазените в Европа останки на жилища от епохата на ранния неолит (VI хил. пр.н.е.) и Археологическият резерват "Августа Траяна-Верея", на територията на който могат да се видят форумният площад с амфитеатъра, главната антична улица, западната градска порта, крепостните стени и впечатляващи мозайки.

Античен форум Августа Траяна

Впечатление правят Архитектурният комплекс „Музей на религиите" и Регионалният исторически музей, чиято експозиция проследява историята на региона от VI хил. пр. н.е. до възстановяването на града след Руско-турската война от 1877-78 г. Модерната му сграда е с форма, наподобяваща пясъчен часовник и е построена специално, за да бъде музей. 

Музеят на религиите

С поетичната слава на града са свързани домът на поета Гео Милев, превърнат в музей в средата на миналия век и музеят „Литературна Стара Загора“, представящ живота и творчеството на известни старозагорски поети и писатели след края на XIX в.

Къщата-музей „Гео Милев“

Стара Загора е известен и като града на липите и правите улици. Необичайната за по-старите селищата на България планировка се дължи на модерния градоустройствен план, създаден за възстановяването на разрушения и опожарен през Руско-турската война (1877-78) град. Характерният му облик - прави улици, с липови дървета и обширни зелени пространства, допълва културно-историческите маршрути.

Старозагорски минерални бани

Културният живот, възможностите за развлечения, свързани с градската среда, както и рекреационните ресурси на националния балнеокурорт Старозагорски бани, обогатяват туристическата оферта на дестинацията, стигнала до финала на балканските туристически „оскари“ - Balkan Awards of Tourism Industry 2020, чието шесто издание предстои.

Редактор: Красимир Мартинов

Снимки: Емил Енчев, Атанас Жеков


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15