Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчиха отличията "Човек на годината"

Медиците и доброволците в Covid-отделенията - с голямата награда на БХК

Снимка: БХК

За 12 пореден път Българският хелзинкски комитет /БХК/ отличи личностите, които през изминалите 12 месеца са имали специфична или значима за обществото дейност по утвърждаване на правата на човека, защита на животните или опазване на околната среда. Церемонията се състоя навръх Международния ден на правата на човека, но заради пандемията от Covid-19 –  в онлайн формат. Това не попречи отличените да припомнят смисъла на своите каузи, на които отдават голяма част от времето и енергията си, при това напълно безвъзмездно.

Тази година журито е разгледало 70 номинации на 59 личности и организации. От тях допуснати за участие са 50, от които са избрани и победителите в различните категории.

С приза „Човек на годината 2020“ са удостоени всички медици и доброволци, посветили се на спасяването на човешки животи в Covid-отделенията в цялата страна. От името на лекарското съсловие отличието приеха д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов. Младото семейство анестезиолози беше сред първите доброволци в изолатора на "Пирогов" в началото на епидемията у нас през март.


​„За нас е чест да получим тази награда, но държим да подчертаем, че не сме направили нещо толкова героично” - сподели днес д-р Сезен Хабилов: „Сигурни сме, че всички колеги биха го направили и впоследствие, с развитието на епидемията, това се доказа и днес те работят по места по 24 часа 7 дни в седмицата. Така че тази награда е и за тях. Съставна част от духа на българския медик е чувството за дълг, отговорност и саможертва.”

Като първи техни подгласници пък бяха обявени активистките от гражданската инициатива „За истинска детска болница“.

Наградата „Журналист на годината“ получи  Мария Цънцарова.


Застъпник на годината стана Иван Бургов, отстояващ активно правата на хората с увреден слух у нас. Той също е колега журналист, създател на специализирани новини, поднасяни изцяло на българския жестов език.

Призът „Активист на годината“ бе присъден на Данита Заричинова от сдружение „За земята“ заради активността ѝ по различни екологични и обществени каузи в страната.


Отличието за „Постоянство и храброст“ бе присъдено на Юлия Георгиева – създател на център за хора със зависимости, помагащ им да открият необходимото за тях лечение, да се нахранят и да почувстват, макар и за кратко грижа и добро отношение от страна на екипа на центъра.

За своята грижа към животните и стремежа ѝ те да открият свой нов дом, с наградата „И сам войнът е войн“, бе отличена Силвия Стойчева -

Награда за гражданска доблест, получи  професор Асена Сербезова – шеф на Българския фармацевтичен съюз.


„Една от целите на тези награди е да извади на светло хората и организациите, които работят по цяла година, за да подпомогнат определени каузи и общности. Наградата „Човек на годината“ би следвало да мотивира всички, които гледаме отстрани, да полагаме малко повече усилия за подкрепа на такъв тип каузи и общности и да насърчим хората, които са го правили досега, да продължат да го правят”, уточни пред БНР- Радио София  Надежда Цекулова, директор „Кампании и комуникации" в БХК.

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До петък ще е слънчево и топло над цялата страна

В четвъртък , 1 август, ще е слънчево и топло, със слаб североизточен вятър. Минималните температури ще са между 13 и 21°, в София 13°. Максималните ще са от 32 до 37°, в столицата – 32°.  По Черноморието август започва със слънце и умерен..

публикувано на 31.07.24 в 19:40

България днес - 31 юли 2024 г.

В „България днес“ на 31 ви срещаме с Кевин Пенев – българското момче от Ню Йорк, който представи достойно страната ни на олимпиадата в Париж. С три преподавателки в училище „Буквар“ в германския град Кобленц говорим и за..

публикувано на 31.07.24 в 19:00

Два шведски самолета отменят френските в гасенето на пожарите

В борбата с огнената стихия в Малешевската планина френските самолети ще бъдат отменени от два шведски самолета, съобщи БТА като цитира ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Обстановката на място остава тежка , а на терена са..

публикувано на 31.07.24 в 17:49